"Takvi junaci koji su bojili dane u lepo odlaze samo u nezaborav": Vučić se oprostio od Minje Subote

Predsednik je napisao da je Minja Subota bio jedan od junaka njegovog detinjstva, drag čovek čiji su glas, pesme i igre u muzičkom toboganu mamile osmehe na licima generacijama dece koja su odrastala u bivšoj Jugoslaviji i našoj Srbiji

  • 4
Minja Subota Aleksandar Vucic

Foto: ATA Images, Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagramu, povodom smrti poznatog televizijskog voditelja Minje Subote, da je on bio jedan od junaka njegovog detinjstva, drag čovek čiji su glas, pesme i igre u muzičkom toboganu mamile osmehe na licima generacijama dece koja su odrastala u bivšoj Jugoslaviji i našoj Srbiji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

- Takvi junaci koji su bojili dane u lepo, odlaze samo u nezaborav. Minja, počivaj u miru. Hvala ti za sve - napisao je predsednik Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav", uz fotografiju Minje Suboite.

Subota preminuo je danas u 82. godini.

On je bio smešten na Odeljenje pulmologije zbog bolesti sa kojom se borio već duže vreme.

Od njega se na Fejsbuku oprostio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Umro je Minja Subota. Naš Minja uz koga smo svi rasli. Minja koji nas je pesmom učio da budemo dobri ljudi i da razumemo svet. Minja koji je uvek bio vedar i nasmejan i kada se borio sa teškom, podmuklom i opakom bolešću - napisao je Vesić.

- Kad bi neko pomenuo Minju Subotu svi, stariji ili mlađi Beograđani, odmah pomisle na “Muzički tobogan", emisiju detinjstva svakoga od nas. Minja je obeležio uspešne decenije tadašnje Televizije Beograd. Bio je inženjer elektrotehnike. Bio je uspešan muzičar, pevač, kompozitor, kantautor, scenarista i tvorac mnogobrojnih emisija na radiju i televiziji.

- Mnogo je voleo decu. Stvarajući i komponujući za najmlađe ostao je dete u duši.

- Počivaj u miru Minja. Mnogo si se namučio poslednjih godina, ali nisi dao da se to primeti. Ti si učio nas, a sada je red da se mi odužimo tebi. Prvo sahranom u Aleji zaslužnih građana, a potom trajnim sećanjem. Za tri godina dobićeš ulicu u našem gradu, a Dečiji kulturni centar koji si vodio do odlaska u bolnicu negovaće trajno sećanje na svog Minju.

Inženjer elektrotehnike, komponovao dečje pesme uz koje smo odrastali

 

Minja je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu "Stanković", a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije poseduje diplome: "Famous Schools International" i francusku diplomu "Evropske kuće fotografije iz CHALON sur SAONE".

Minja Subota

Legendarni voditelj i kompozitor Minja Subota, preminuo je u 82. godini-Foto: ATA Images

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima: "Beogradsko proleće" (nagrada žirija novinara), "Beogradsko proleće", dečja pesma (nekoliko nagrada žirija), "Festival vojničke pesme", "Melodije Jadrana" Split, Festival zabavne muzike Zagreb-Veče šansona, "Pesma leta" (1967,68), "Festival kantautora" Novi Sad, festival "Zlatni Orfej" Bugarska, "Melodije prijateljstva" Rusija.

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme kao što su: "Deca su ukras sveta","Išli smo u Afriku","Rekao sam brezi i topoli","Telefonijada","Povrćijada","Kolo","Razbole se lisica","Sviću opet rumena svanuća", "Rekao sam brezi i topoli","Drugarska","Svako dete ima krila"...

"Muzički tobogan"

 

Autor je i voditelj serije "Muzički tobogan" koja je emitovana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evrgrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Minja Subota, DŽENAN LONČAREVIĆ

Autor je i voditelj serije "Muzički tobogan" koja je emitovana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu-Printskrin: Youtube/Minja Subota

Generacije koje su rasle uz "Tobogan", pamte ga kao srećne trenutke detinjstva, a pamte ga i pominju i danas u svim republikama bivše Jugoslavije kao uspešan "most“, koji je povezivao decu na ovim prostorima. U pedagoškim udžbenicima za fakultete i više škole ,"Muzički tobogan" istaknut je kao primer i obrazac zabavno edukativne emisije za decu.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu "Beogradsko proleće" i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Bio je direktor festivala Beogradsko proleće, član programskih saveta Jugokoncerta i Zmajevih dečjih igara. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvvornih programa.

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu "Viteza od Čarapanije" za nesebično zalaganje u radu sa decom toga grada.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je više od 300 televizijskih emisija za decu koje su emitovane na nacionalnoj mreži Jugoslavije i Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    17. septembar 2021 | 09:36

    Možemo li ožaliti nečiju smrt bez dotičnog gospodina? Makar jednom.

  • Milos

    17. septembar 2021 | 10:01

    A sada nam decu oblikuju istetovirani likovi sa Red Tv-a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA