≫ 

Državni vrh Srbije se oprašta od Minje Subote: Pamtimo ga po detinjastom duhu i mladalačkoj energiji

Ostaće upamćen po svom detinjastom duhu i mladalačkoj energiji zahvaljujući decenijama koje su obeležene njegovim pasioniranim stvaranjem i komponovanjem za najmlađe - navodi se u telegramu saučešća Ministarstva kulture

  • 1
Skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Vest da je umro Minja Subota, legendarni voditelj i kompozitor dečije muzike, potresla je javnost, a državni vrh Srbije od jutros upućuje telegrame saučešća povodom ovog velikog gubitka.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je da su kulturna i muzička scena Srbije ostale bez čoveka koji je svoj život i stvaralaštvo posvetio muzici.

- Sa velikom tugom sam primila vest o smrti Minje Subote. Kulturna i muzička scena Srbije ostale su bez čoveka koji je svoj život i stvaralaštvo posvetio muzici. Ostaće upamćen po svom detinjastom duhu i mladalačkoj energiji zahvaljujući decenijama koje su obeležene njegovim pasioniranim stvaranjem i komponovanjem za najmlađe - navodi se u telegramu.

Podseća i da legendarni "Muzički tobogan", uz koji su odrastale čitave generacije dece, neraskidivo ide uz njegovo ime, čoveka koji je u sebi nosio ljubav prema muzici i lice koje je obeležilo tadašnju Televiziju Beograd.

- Prepoznatljiv po svojoj jednostavnosti, žaru za pesmom, igrom i životom, pamtićemo ga kao simbola jednog vremena zahvaljujući čijoj su vanrednoj posvećenosti i radu sa najmlađima, stvoreni trajni mostovi među generacijama sa svih prostora bivše Jugoslavije. U ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime upućujem izraze najiskrenijeg saučešća - dodaje se.

Vučić: Takvi junaci koji su bojili dane u lepo odlaze u nezaborav

Predsednik Srbije oprostio se od legendarnog voditelja i napisao da je Minja Subota bio jedan od junaka njegovog detinjstva, drag čovek čiji su glas, pesme i igre u muzičkom toboganu mamile osmehe na licima generacijama dece koja su odrastala u bivšoj Jugoslaviji i našoj Srbiji.

- Takvi junaci koji su bojili dane u lepo, odlaze samo u nezaborav. Minja, počivaj u miru. Hvala ti za sve - napisao je predsednik Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav", uz fotografiju Minje Suboite.

Dačić se oprostio od legendarnog voditelja

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je da će se Minja Subota pamtiti kao vedar i dobar drug, a njegova muzika će biti najlepše sećanje na njega.

- Iskreno mi je žao zbog odlaska Minje Subote, velikog umetnika i čoveka bez čije reči i pesme nije moglo da se zamisli detinjstvo brojnih naših generacija. Minja Subota je na najlepši način uveo svako dete u svet muzike i prijateljstva, on je vaspitao čitave generacije u duhu dobrote i plemenitosti - rekao je Dačić.

Vučević: Počivaj u miru, dobri duše mog detinjstva

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dirljivom porukom oprostio se od Minje Subote.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

- Hvala za detinjstvo puno mašte i radosti. Hvala što nismo bledo "buljili" u ekrane već smo nešto i naučili kroz pesmu i muziku. Hvala za sve pesmice koje sam pevušio i svojoj deci, a jednog dana ću ih rado pevati svojim unucima. Hvala za svaku emisiju koju sam željno iščekivao. Počivaj u miru, dobri duše mog detinjstva, a ja ti obećavam da ćeš zauvek živeti kroz svaki ispevani stih.

Minja Subota preminuo je danas u 82. godini.

On je bio smešten na Odeljenje pulmologije zbog bolesti sa kojom se borio već duže vreme.

Video: Opraštamo se od velikana dečjeg stvaralaštva: Preminuo Minja Subota

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA