≫ 

SNS odbio razdvajanje izbora, na birališta 3. aprila. Deo opozicije: Napuštamo pregovore

Delegacija SNS na pregovorima uz posredstvo Evropskog parlamenta odbila je zahtev da se razdvoje izbori i predložila da se izlazak na birališta organizuje 3. aprila

  • 18
međustranački dijalog, dijalog vlasti i opozicije Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U Palati Srbija završen je sastanak vlasti i opozicije uz učešće evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, a kako saznajemo, prvo razmimoilaženje javilo se u vezi sa razdvajanjem izbora - što je Srpska napredna stranka odbila.

Naime, predstavnici Srpske napredne stranke odbili su na pregovorima o izbornim uslovima zahtev opozicije da se izbori naredne godine razdvoje i predložili da se izlazak na birališta organizuje 3. aprila.

Isti datum iznet je i u predlogu dokumenta predstavljenom predstavnicima opozicionih stranaka koje ne žele učešće stranih posrednika u dijalogu.

Dragan Đilas, lider stranke SSP, rekao je za N1 da neće dalje učestvovati u pregovorima o izbornim uslovima, a uz posredstvo evroparlamentaraca.

- SSP neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga. Sporazum koji su dali ervopski posrednici ocenili smo kao neprihvatljiv. Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest organizacija bude danas na agendi. Sve ovo što se dešava je jedna velika farsa - rekao je posle sastanka.

Orlić: Naš stav je dobro poznat i jasno smo ga ponovili danas

- Naš stav na temu termina održavanja izbora je dobro poznat, i jasno smo ga ponovili pred svima, rekao je Vladimir Orlić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

SKUPŠTINA SEDNICA SNS VLADIMIR ORLIĆ Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Redovni izbori za predsednika Republike, redovni izbori za Skupštinu grada Beograda i vanredni parlamentarni izbori raspisuju se u zakonskim rokovima i održavaju u istom terminu, u aprilu 2022. godine.

- Za razliku od bivšeg režima, mi ne menjamo stavove zavisno od toga da li ih saopštavamo javno ili na sastancima zatvorenim za javnost. Da je neprihvatljivo bilo kakvo održavanje izbora u različitim terminima mi smo odavno javno saopštili i taj stav zastupamo u svim razgovorima. I taj stav su svi dobro čuli - zaključio je Orlić.

Da neće biti razdvajanja izbora, u nekoliko navrata ponovio je i predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, a to stoji i u platformi SPS o izbornim uslovima.

Međustranački dijalog, Palata Srbija Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sastanku prisustvuju predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i predstravnici vladajuće koalicije i opozicionih stranaka.

Iz Srpske napredne stranke tu je Vladimir Orlić, a iz redova socijalista sastanku prisustvuju Ðorđe Milićević i Žarko Obradović.

Među učesnicima su i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, poslanica SDPS Nataša Mihailović Vacić.

međustranački dijalog, dijalog vlasti i opozicije Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Međustranačkom dijaluu prosustvuju i lider Stranke slobvode i pravde Dragan Ðilas, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, lider Dveri Boško Obradović, potrpedesednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kao i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

I Vučić razgovarao sa evroparlamentarcima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranackom dijalogu Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom.

U predlozima pojedinih stranaka evroposlanicima u koje je Tanjug imao uvid precizirano je koliko puta nedeljno i u kojim terminima opozicija treba da gostuje na javnim servisima, traži se poverenik za zaštitu zaposlenih u javnom sektoru, ali i preciziranje teksta koji su poslali evroparlamentarci.

Današnji razgovori će trajati do kasno popodne, a sutra se očekuje i konferencija za novinare predsednika Skupštine Srbije i evroposlanika.

Video: Dolazak Aleksandra Vučića na međustranački dijalog u Skupštini Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ц3 135

    17. septembar 2021 | 13:58

    Јел ви то зовете опозицију Па заједно имају 3 до 5 %гласова

  • Dusan

    17. septembar 2021 | 14:49

    Ako je u pitanju zuta opozicija, oni koji su vladali pa se pokazali pa bi ponovo vlast na silu, njih vise niko nece. Ni narod, ni strane sile. Moze da im se spusti cenzus i na 0,3 ne vredi. Kako im to vise nije jasno?

  • Hhaahah

    17. septembar 2021 | 14:51

    Hoce odvojene izbore, pa gde to postoji i kada se to desilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA