≫ 

Vučić sutra u Beogradu sa Seržom Bramercom, nakon čega sledi sastanak sa Miroslavom Lajčakom

Nakon završene trodnevne posete tzv. Kosovu povodom zakazivanja novog datuma za nastavak političkog dijalog, Miroslav Lajčak u Srbiju dolazi na sastanak sa Aleksandrom Vučićem bez određenog datuma za pregovore u Briselu

  • 19
Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić, Predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Sastanak je zakazan za 14 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike (ul. Andrićev venac 1).

Vučić se sa Lajčakom nalazi nakon trodnevne posete specijalnog predstavnika EU sa zvaničnicima institucija tzv. Kosova, u nameri da zakaže novu rundu pregovora u Briselu između Beograda i Prištine. Kako stvari stoje, pored niza sastanaka, datum nije utvrđen, a Lajčak je na kraju svoje posete Kosovu samo istakao da je u Prištini sa visokim zvaničnicima razgovarao o nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane i realizaciji već postignutih sporazuma.

Lajčak će se u Beogradu prvog dana posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za očekivati je da tom prilikom Vučiću prenese stavove premijera tzv Kosova, Aljbina Kurtija, sa kojim se Lajčak čak dva puta sastajao tokom svoje prošlonedeljne posete Prištini.

Iz Brisela su u više navrata dolazile informacije da Lajčak želi da što bolje pripremi novi sastanak Vučića i Kurtija kako bi se izbegla situacija iz prethodne dve runde viskopolitičkih razgovora Beograda i Prištine koji su se umesto iz EU najavljivanim napretkom završile potpunim odsustvom razumevanja i kompromisa.

I dok zvanično Brisel i dalje poziva ”obe strane” u dijalogu na konstruktivnost, nezvanični diplomatski izvori i analitičari ukazuju na nemogućost EU da kontroliše i predvidi poteze novog premijera privremenih vlasti u Prištini.

 

Aleksandar Vučić Brisel

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Kompleksnost saradnje Lajčka, kao posrednika u dijalogu, sa novom adminsitracijom u Prištini, ogleda se i u sve dužim razgovorima i posetama upravo kosovskoj strani.

Lajčak je pred ovu posetu Prištini i Beogradu odbio da daje intervjue za medije, a zvanično je poručio da se ”mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga jer se razgovara o vrlo osetljivim pitanjima”.

- U ovom procesu svi učesnici vrlo detaljno znaju šta treba da rade -  poručio je Lajčak i dodao da su i zemlje članice EU u potpunosti informisane o stanju i svim koracima dijalogu.

Pored pripreme novog sastanka na viskom političkom nivou, uključujući i njegovu potencijalnu agendu, poseta Lajčka Beogradu i Prištini može se razumeti i u svetlu razgovora o primeni već postojećih dogovora i razgovora o eventualnom napretku ka konačnom sveobuhvatnom i pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa.

EU je tokom leta u više navrata upozorila Prištinu da svojim postupcima krši Briselski sporazum kako u oblasti pravosuđa, ovoga puta u slucaju presude Srbinu Ivanu Teodosijeviću, tako i u okviru dogovora o slobodi kretanja odnosno poseta zvaničnika.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Iako posrednici u dijalogu, a time i garanti sprovođenja dogovorenog, iz EU poručuju da je u rukama Beograda i Prištine da dođu do normalizacije ukoliko ne žele da ostanu "zaglavljeni" na putu ka boljem životu.

- Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti brislelski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju -  zaključuje Lajčak pred ovu posetu.

Istovremneo, Lajčak, koji je početkom svog mandata 2020. godine najavljivao da je konačni sporazum Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, sada insitira na činjenici da sadržaj sporazuma, njegovo postizanje i primena isključiovo zavise od političke volje i kooperativnosti dve strane u procesu.

Lajčak je na početku svoje posete rekao da je na Kosovo došao kako bi se odredio datum za nastavak političkog dijaloga, ali je 17. septembra napomenuo da taj datum ipak nije određen. Ponovo je istakao važnost nastavka dijaloga Kosova i Srbije, ali je podvukao da ne može da precizira u kom vremenskom periodu će dve strane postići konačni sporazum.

- Ovo je osetljiv, ozbiljan proces, ali ide napred -  rekao je Lajčak.

Vojska, Kosovo, Army

Foto: Tanjug/AP

Predstavnici Prištine nakon razgovora sa Lajčakom

 

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je prilikom razgovora sa Lajčakom ocenila da dijalog sa Srbijom ne treba da utiče na ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova, napominjući da kosovske institucije žele da nastave dijalog koji će rezultirati međusobnim priznanjem. Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Kosova, Lajčak je rekao da niko od Kosova neće tražiti da pregovara o teritorijalnom integritetu i unutrašnjem funkcionisanju. Osmani je na to ocenila da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, te da sprovodi ono što je ranije dogovoreno, a da Srbija to ne čini.

Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom neophodno da zvanični Beograd promeni svoj pristup. On je na konferenciji za novinare u petak, 17. septembra, rekao da Srbija treba da promeni i svoj “zastareli Ustav”, prema kome je Kosovo njen sastavni deo. Kurti je tokom sastanka sa Lajčakom 15. septembra ponovio da je Kosovo ravnopravna strana u dijalogu, a ne tema o kojoj treba razgovarati.

- Realnost se mora prihvatiti i mi moramo biti na usluzi građanima obe zemlje, kroz stabilan i primenljiv sporazum, koji će biti fokusiran na međusobno priznavanje - rekao je Kurti.

Kako je saopšteno iz EU info mreže, Lajčak će posetiti Beograd od 20. do 21. septembra 2021. godine.

Dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa se vodi još od 2011. godine i do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih se mnogi ne sprovode na terenu.

Vučić sutra i sa Bramercom 

 

SRBIJA MEDJUNARODNI KRIVICNI SUDOVI

Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom.

Kako je saopštila predsednikova pres služba, sastanak će se održati u 13 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    19. septembar 2021 | 13:19

    Srbija je uvek spremna za konstruktivne razgovore, ali ni pod pritiskom necemo popustiti kada su neke stvari u pitanju.

  • Zeljko

    19. septembar 2021 | 18:27

    I Lajčak naravno podržava politiku mira i stabilnosti predsednika Vučića.

  • Jeca

    19. septembar 2021 | 20:05

    Vucic vodi mudru diplomatiju, sa svima gradi dobre odnose i grabi za dobrobit Srbije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA