Drecun: Beograd da upozori Miroslava Lajčaka da ne ohrabruje Prištinu

Nema pomaka u procesu dijaloga bez rasvetljavanja sudbine nestalih i otvaranje arhiva OVK - kategoričan je Milovan Drecun koji podseća da su Albanci prvo tvrdili da arhiva ne postoji a potom o njoj govorili u Zakonu o vrednostima OVK

  • 17
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da bi Srbija trebalo da iskoristi sutrašnju posetu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Ljačaka da ga energično upozori da odustane od izjava kojima motiviše i ohrabruje Prištinu da nastavi sa jednostranim potezima.

- Tu prvenstveno mislim na poslednju izjavu Lajčaka da mu je mandat takav da treba da se završi punim međunarodnim priznajem Kosova i uspostavljanjem kontrole na celoj teritoriji - rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun je naglasio da ne zna ko je Lajčaku dao takav mandat.

- To samo može da ohrabri Prištinu da nastavi da vuče jednostrane poteze -  rekao je Drecun koji je Lajčakovu posetu Prištini ocenio kao pokušaj davanja dinamike procesu zamrlom zbog ponašanja Prištine.

Cilj posete je i priprema sastanka na vrhu, rekao je Drecun i podsetio da je novi sastanak na tehničkom nivou zakazan tek za kraj oktobra.

Hašim Tači, Fatmir Ljimaj, OVK

Foto: Printskrin/youtube/AP Archive

Upitan da prokomentariše tehnički dijalog u delu koji se tiče rasvetljavanja sudbine nestalih i otvaranje arhiva, Drecun kaže da bez njih ne može biti pomaka u celom procesu.

- Uprkos tome što tvrde da OVK nije bila čvrsto strukturisana organizacija jasno je da funkcionisala kao klasična paravojna formacija i da je kao takva vodila evidenciju što su radili njeni pripadnici. Postoji dokumentacija i mi smo došli do dela, da li su to identifikaciona dokumenta, dozvole o kretnju, naređenja ili ... Imali smo čak dokument iz operativne zone Dukađin, koji je imao i rukom pisan dodatak o likvidacijama Albanaca koje su smatrali kolaboracionistima -  naveo je Drecun.

Nesumnjivo je da postoji dokumentacija, a da li je na jednom ili više mesta nije pitanje, rekao je Drecun i podsetio da su Albanci prvo tvrdili da ne postoji nikakva ahriva, a onda su o njoj govorili u Zakonu o vrednostima OVK.

Prema njegovim rečima, kada Priština govori o našoj arhivi tu nema šta da se otvara, jer je, tvrdi, sve predato Hagu koji je koristio sve to na suđenjima vojnom i politickom rukovostu SRJ.

Priština je do sada, ponovio je, odbijala i da prizna postojanje te dokumentacije, ali je nakon poslednjeg sastanka na tehničkom nivou glavni pregovarač rekao da su spremni da otvore arhive.

Ostaje, kaže, da vidimo da li će ta spremnost rezultirati delima.

- Za rasvetljavajne sudbina nestalih potrebana je dokumentacija OVK, ne verujem da će Priština toliko smeti politički da rizikuje jer je pregovarač jednom rekao da nisu ludi jer bi to dokazalo da su pripadnici OVK vršili zločine ne samo nad Srbima i Romima već i nad Albancima - rekao je Drecun.

Albin Kurti, Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Pokretanje procesa u kojima su optuženi za zločine nad Albancima tzv. kolaboracionistima je nesumljiv dokaz da je OVK ubijala OVK, rekao je Drecun i upitao zašto Aljbin Kurti ćuti.

- Ne možete da tražite da samo Beograd reši pitanje nestalih Albanaca, morate da izađete sa istinom šta je radila OVK -  rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Drecun dodaje da pisanje i pojedinih naših medija o arhivama nije tačno u delu koji se tiče dokumenta koja je predao general Nebojša Pavković, a koji je u vreme sukoba na KiM bio komandat armije i "zahvaljujući čijoj vojnoj genijalosti u komnadovanju smo pretpreli minimalne gubitke".

- To što je tada predato, a govori se o crnoj kesi nije nikav posebna arhiva koja bi ukazivala na eventualne zločine naše strane, već knjiga koju je vojska objavila o poštovanju humanitarnog prava i Ženevske konvencije tokom sukoba na KiM i naređenja koja dokazuju da su naše snage bezbednosti poštovale humanitarno pravo - rekao je on.

Drecun dodaje da je Karla Del Ponte sve to uvela kao dokaz, ali ga nije koristila jer to pokazuje da smo poštovali humantirano pravo.

Drecun dodaje da su svi koji su se oglušili o naređenja tokom sukoba 1999. godine na KiM bili procesuirani i da javnost malo zna da je tada bilo 350 započetih procesa protiv pripadnika naših snaga bezbednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevac

    19. septembar 2021 | 15:45

    Jos ostriji stav prema Lajcaku jer nije cak ni korektan prema Srbiji!

  • mihailovic

    19. septembar 2021 | 16:08

    Jadna li je Srbija gde predsednik Srbije pregovara sa albanskim teroristima o juznoj Srbiji Kosovo ni Metohiji suprotno postojecem Ustavu Srbije. Zato nam je nepromenjena situacija u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji od 1999-2021 + celih 22 godine, eeejj Srbijo gde je mozak ?

  • Siptari horde sa kavkaza

    19. septembar 2021 | 16:43

    Drumovi ce pozelet siptara al siptara nigde nece biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA