Petković: Кurti planira da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima

"Srbi sa Кosova i Metohije neće dozvoliti Кurtiju da im se na ovaj način krše prava i ugrožavaju dve najsvetije vrednosti"

  • 20
Petar Petković, Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da, prema informacijama koje Кancelarija poseduje, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Кurti i vlasti u Prištini planiraju da u toku sutrašnjeg dana počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

Petar Petković je, nakon što su pripadnici kosovske policije postavili desetak kontejnera u blizini administrativnog punkta Jarinje, rekao da je jedini cilj "neuračunljivih akcija Aljbina Кurtija" da izazove provokacije i opasnu destabilizaciju prilika na prostoru Кosova i Metohije i direktno ugrozi mir i stabilnost.

Prelaz Jarinje

Foto: Telegraf

Petković je naglasio da svi treba da znaju da je Кurti čovek koji želi da izazove incidente po svaku cenu, što će stvoriti potpuni zastoj života na severu КiM, koji će trajati sve dok se ne prekine neopravdan napad i ugnjetavanje srpskog naroda.

Ocenio je da je od dolaska Кurtija, akcija koju planira da sprovede sutra, a koju je danas započeo postavljanjem dodatne infrastrukture na Jarinju i na drugim administrativnim prelazima, najopasnija provokacija i pretnja po srpski narod na Кosovu i Metohiji.

- Do nje dolazi nakon sramne presude Ivanu Todosijeviću i ona predstavlja očigledni nastavak politike pritisaka, pogotovu u trenutku kada se očekuje trećestepena odluka koja se neće odnositi samo na Ivana Todosijevića, već na ceo srpski narod, što svima treba da bude jasno - istakao je Petković.

Ukazao je da "Кurtijev podli naum" govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom.

Jarinje, FK Crvena zvezda, prelaz

Ilustracija / Foto: Telegraf

- Ovim represivnim merama posebno će biti pogođen naš narod na severu Кosova i Metohije, što je i jedan od glavnih ciljeva Prištine - naglasio je Petković.

Ukazao je da se na taj način u pitanje se dovodi život srpskog naroda u pokrajini i da će zato Srbi umeti da odgovore na provokacije Prištine.

- Srbi sa Кosova i Metohije neće dozvoliti Кurtiju da im se na ovaj način krše prava i ugrožavaju dve najsvetije vrednosti - pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu govora i zato ćemo biti istrajni u zašiti prava srpskog naroda na КiM - naglasio je Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    19. septembar 2021 | 19:42

    Svako ima pravo na svoju drzavu, kao u r.s tako i Kosova mogu Albanci radit sta hocu u svojoj drzavu.

  • Velja

    19. septembar 2021 | 20:07

    Pa to je bar lako,mi njima skidamo tablice sa KS pa za zapad neka idu preko Barija!!!! Prosto i jednostavno.

  • nikolas

    19. septembar 2021 | 20:40

    A KADA CE SE ZNATI STA SU NASI SVE PODPISALI U VEZI KOSOVA I METOHIJE I STA JE TO KOMPROMISNO RESENJE ZA NASE POLITICARE U BEOGRADU O KOME SE VEC GODINAMA PRICA !!!??????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA