Zoran Milivojević: Kurti uvođenjem reciprociteta praktično ukida dijalog

Ukoliko izostane bilo kakva reakacija međunarodne zajednice na postupke Kurtija, potpuno je jasno da se tu radi o sinhronizaciji Kurtija i međunarodne zajednice u cilju pritisaka da se po svaku cenu isposluje da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova - zabrinut je srpski diplomata

  • 1
CRNA GORA SITUACIJA MILIVOJEVIĆ ZORAN MILIVOJEVIĆ

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kosovski premijer Aljbin Kurti počinje da sprovodi reciprocitet čije uvođenje je obećao i tim potezima nameće državnost Kosova, jer suština nije da Beograd prizna kosovske tablice, nego Kosovo kao državu, kaže diplomata Zoran Milivojević.

- Ono što je ključno u celoj priči to je da je to najavljeno, da nije bilo reakcija do sada na Kurtijevo ponašanje, i da on praktično sprovodi svoju zamisao da se samo može razgovarati o statusnim pitanjima, da ignoriše sve sporazume i praktično ukida dijalog - rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Kaže da se sve to dešava uz odsustvo reakcije međunarodne zajednice i da je njegov utisak da Kurti ima podršku za takvu politiku pritiska na Srbiju da prizna takozvanu realnost.

- Ukoliko izostane bilo kakva reakacije međunarodne zajednice na postupke Kurtija, potpuno je jasno da se tu radi o jednoj sinhronizaciji Kurtija i međunarodne zajednice u cilju pritisaka da se po svaku cenu isposluje da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova - rekao je Milivojević.

Smatra da u ovakvim okolnostima teško da može da se očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

- Lajčak i EU, nažalost, nisu ništa učinili da stvore uslove za nastavak dijaloga, nema ništa od primene ranijih dogovora i nema nikakve rekacije EU vezano za to. Moj utisak je da EU nema ni mehanizme da utiče na prištinsku stranu, ali nema ni političku volju - naveo je Milivojević.

Pitanje je, kaže, šta upšte dijalog može da donese i da li ima smisla pod ovakvim uslovima.

Na pitanje kakvu poruku Priština šalje uvođenjem reciprociteta specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku koji danas treba da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Milivojević je rekao da je za njega poseban problem što Lajčak otvoreno govori da pregovori treba da označe priznanje samoproglašene kosovske nezavisnosti.

- Pitanje je kakvo je onda njegovo posredovanje i da li uopšte mi možemo da govorimo o statusno neutralnom položaju EU i u čije ime on na takav način nastupa - kaže Milivojević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NI-1

    20. septembar 2021 | 11:20

    Pa šta očekujete da tim tablicama vozite dalje,normalno da ne može i shvatite da je to druga država,ne mlatite praznu slamu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA