"Dogovor o tablicama je deo sporazuma iz 2011. godine: Kurti o dešavanjima na KiM. Prozvao Beograd

Kurti je rekao da nije namera da se naruši kretanje srpskih građana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je reč o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu

  • 4
Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije.

Kurti je rekao da nije namera da se naruši kretanje srpskih građana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je reč o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu.

- Privremene tablice nisu naša želja, već nametanje s druge strane. Naši građani plaćaju deset godina ovakave tablice na ulazu u Srbiji - rekao je on.

Prema njegovim rečima, mere koje su danas preduzete su legalne i u potpunosti su u skladu sa rokom za uklanjanje tablica KS.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je preduzelo potrebne radnje na oduzimanju svih nezakonitih oznaka na teritoriji Republike Kosova, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila nevažećih registarskih oznaka, oni se oduzimaju.

Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice. Kao premijer kažem da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovođenje ovog sporazuma nisu uperene protiv srpskih državljana. Oni nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje građana Srbije, niti da izazovu destabilizaciju - rekao je Kurti.

KPS: Tablice "KM", "PR" i "GL" ne mogu više na sever Kosova

Primena privremenih registarskih tablica za vozila sa srpskim registracionim oznakama sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova. Policija će danas upozoravati vozače koji upravljaju vozilima sa registracionim oznakama gradova Srbije i koji su pre uvođenja recipročnih mera ušli na Kosovo da su u obavezi da izvade privremene tablice, saznaje Kosovo onlajn u policiji.

Donošenjem odluke o recipročnim merama prestaje i važenje KS tablica kao i registracionih oznaka gradova na Kosovu koje izdaju policijske uprave MUP Srbije koje su sa Kosova izmeštene u gradovima Srbije.

Važeće su samo RKS oznake. Tablicama KM, PR, GL, novom odlukom Vlade Kosova nije moguće više upravljati vozilima ni na severu Kosova, rečeno je za Kosovo onlajn u kosovskoj policiji.

Video: Rosu pretresa građane na prelazu Jarinje: Helikopteri nadleću, duge cevi na prelazima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    20. septembar 2021 | 13:00

    I dobro, šta je sada u skladu sa Briselskim sporazumom?Naši tvrde da nije, Šiptari da jeste.Treba li neko da nadgleda primenu ili će ispunjavati svako šta mu i kada mu odgovara.Čemu bilo kakvi sporazumi.Ja viđam registracije sa KS po autoputu.Siguran sam da u toj igri uvek može više njih da boli, nego nas, jer oni moraju da koriste puteve kroz Srbiju, nisu priznati svuda, nemaju prava na korišćenje određene infrastrukture na KiM.Njihova podrška polako jenjava, jer su u poslednjih 20 godina dobili šta su želeli, a počeli su i da koštaju Amere, koji polako menjaju svoje težište.Treba očekivati od Šiptara u narednom periodu da talasaju, kako bi izazvali neku reakciju Srbije, a Milo, Hrvati i Bosanci jedva čekaju da se pridruže zbog svojih kompleksa i ličnih interesa.Treba to odigrati kako valja i ne nasedati na svaku provokaciju.

  • Pavle

    21. septembar 2021 | 01:59

    Deportuj sve šiptare iz južne Srbije i uloži 100 mil evra u novu Rusko Srpsku vojnu bazu sa “logističke potrebe”. Ukoliko srbe budu protjerivali zabranit bilo koji prolaz šiptarima sa Kosmeta…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA