Odbijen predlog izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije

Zakon do sada nije propisivao jasne kriterijume za izdavanje saglasnosti i ograničenja javnih funkcionera da obavljaju druge poslove, aktivnosti ili delatnosti, kao i da i dalje imaju diskreciono pravo da neprijavljuju deo imovine i prihoda

  • 0
Skupština republike Srbije

Foto: Nikola Tomić

Skupštinski Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe nije danas prihvatio predlog izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije. 

Vladimir Vinš iz Ministarstva pravde, kako prenosi Tanjug, rekao je na sednici Odbora da je zakon rezultat usklađivanja sa određenim primedbama koje je izneo GREKO.

Jedna od njih se odnosi na to da zakon nije do sada propisivao jasne kriterijume za izdavanje saglasnosti i ograničenja javnih funkcionera da obavljaju druge poslove, aktivnosti ili delatnosti. Takođe, da javni funkcioneri i dalje imaju diskreciono pravo da prijavljuju, odnosno neprijavljuju jedan deo imovine i prihoda, da imovina i prihodi pojedinih javnih funkcionera nisu javno dostupni, da maksimalne novčane kazne za izvršene prekršaje nisu dovoljno visoke, te da neprijavljivanje prihoda i davanje lažnih informacija o prihodima funkcionera ne predstavlja krivično delo.

Vinš je naveo da je u skladu sa tim izrađen zakon kako bi preporuka bila ispunjena.

- Mi ovde polazimo od pretpostavke, e ovo je sigurno lopov, pa sad ćemo mi njega da ne znam čime više ograničimo, jer čim je došao na javnu funkciju on sigurno ide da krade i neće da prijavi imovinu - rekao je predsednik Odbora Vladimir Ðukanović i dodao da je sve to pogrešno i naveo da se dolazi i u besmisleno situaciju da odbornici neće moći da rade svoj posao, jer primaju 10.000 ili 15.000 dinara kao odbornici, a ako budu radili i svoj posao, ispašće da vrše krivično delo.

Sa njim su se saglasili i članovi odbora Toma Fila (SPS) i Ðorđe Komlenski (PS).

- Ja neću glasati pa nek se Ivica (Dačić) ljuti koliko hoće - rekao je Fila na sednici odbora.

Komlenski je kazao da i on ne razume gde je kraj izlaska u susret nečijim preporukama.

- Šta smo mi? Kolonija? Ja Srbiju ne mogu da doživim tako - rekao je Komlenski.

On je naveo da će podneti amandman na član koji kaže da se korupcija između ostalog definiše kao nedozvoljena korist, a ne definiše se šta to znači, upitavši da li onda postoji dozvoljena. Komlenski je ukazao i da bi Odbor za pravosuđe morao da analizira radni tekst ustavnih promena, a Ðukanović je rekao da ko god bude želeo treba da uzme učešće, ali da on neće, jer ne želi da glasa sa najavljene promene i da se sudijama da takva vlast da sami sebe biraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA