≫ 

Lajčak: Zabrinut sam zbog situacije na severu Kosova i pozivam na hitnu deeskalaciju

Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja. Spremni smo da olakšamo razgovore o svim otvorenim pitanjima u dijalogu - napisao je Lajčak.

  • 13
Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se na Tviteru povodom novonastale situacije na severu Kosova.

- Upoznao sam šefove ministara EU sa situacijom na severu Kosova. Zabrinut sam i pozivam na hitnu deeskalaciju. Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja. Spremni smo da olakšamo razgovore o svim otvorenim pitanjima u dijalogu - napisao je Lajčak.

Visoki predstavnik EU je nakon posete Prištini i Skoplju, juče doputovao u posetu Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsećamo, Vlada tzv. Kosova je juče donela odluku ouspostavljanju reciprociteta za registarske tablice, a brojne policijske snage raspoređene su u svrhu sprovođenja odluke na prelazima Jarinje i Brnjak.

Srbi sa Severa Kosova blokirali su Jarinje i Brnjak u znak protesta zbog uvođenja reciprocitera i ti putni pravci su od juče neprohodni za vozila.

Prema odluci prištinskih vlasti, vozila sa srpskim tablicama ne mogu da uđu na Kosovo, sa srpskim registarskim oznakama, već moraju da ih zamene privremenim kosovskim tablicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevac

    21. septembar 2021 | 14:33

    Ovaj Lajcak je prolupao ....dosta je bilo!

  • JS

    21. septembar 2021 | 15:09

    Ako si ti zabrinut, onda je svima sve jasno. Nemoj da nas posećuješ i deliš savete, nestani sa ovih prostora, nesrećo.

  • Др

    21. septembar 2021 | 14:58

    Немој тако оштро! Знаш да су они јако осетљиви на притисак. Може то изазвати психолошке последице! Сети се Париза и Харадинааја! Ма, само ви њих мазите и пазите, вратиће вам се кад- тад!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA