≫ 

Počelo obeležavanje 105. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido

Poštu srpskim vojnicima odale su resorna ministarstva Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda

  • 2
Ministarstvo - Krf - godišnjica Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja / Đorđe Krstić

Na ostrvu Krf, u mestima Ipsos/Dasija, Guvija i Agios Mateos danas je, polaganjem venaca, počelo obeležavanje 105. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.

Komemorativnu svečanost u Ipsosu/Dasija, kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo“, poznatog kao „Gvozdeni puk“, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

- Gvozdeni puk je jedna od najelitnijih jedinica srpske vojske u njenoj istoriji, a ratna zastava te jedinice bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci - rekao je Antić.

Komemorativnu svečanost u Guviji, kod Spomen ploče, na mestu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf 1916. godine, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, a odavanju pošte prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U mestu Agios Mateos održana je komemorativna svečanost kod spomenika vojnicima Drinske divizije, koju je predvodio državni sekretar Miodrag Kapor, koji je naglasio da je Drinska divizija jedna od najznačajnijih jedinica koja je uvek bila na glavnim pravcima dejstva i podnela veliki broj žrtava za slobodu Srbije.

Kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve, venac je položio državni sekratar Zoran Antić.

U ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zahvalnice su uručene gradonačelniku Južnog Krfa Kostasu Lesisu i unuku Janisa Janulisa, Hristosu Janulisu, za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana sutra, 23. septembra, na ostrvu Vido, a nju će predvoditi ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Video: Tamo daleko nad Plavom grobnicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    22. septembar 2021 | 15:25

    Treba da se zna da taj boravak srpske vojske u Grčoj je naš kralj platio grecima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA