≫ 

Rusija poziva Prištinu da odmah povuče policiju sa severa KiM

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da Kfor i Euleks "ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbednosti"

  • 5
Kosovo granica Jarinje prelaz Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na KiM, ocenjujući da su postupci privremenih prištinskih institucija provokacija čiji je cilj proterivanje Srba iz autonomne pokrajine.

- Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo. U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine koja je naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Oni su, u saopštenju, dodali da ove korake smatraju provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba sa Kosova 

Da podsetimo, u ponedeljak je predsednik Srbije izjavio da je Srbija znala da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na sever i da je to šesti i najbrutalniji upad, sa 350 do zuba naoružanih specijalaca koji protiv mladih Srba koji bi se suprotstavili teroru.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

- Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu - dodaje se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Rusko MSP naglašava da Kfor i Euleks "ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbednosti".

Dodaje se da se najnoviji porast tenzija mogao predvideti ako se ima u vidu stagniranje procesa rešenja kosovskog pitanja, prenosi TASS.

- EU koju je Generalna skupština UN odredila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine nije preduzela opipljive korake da postigne promenu na bolje dok kosovski lideri kategorički odbijaju da ispune svoje obaveze, uključujući i onu glavnu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Video: Novi snimci sa Jarinja: Rosu pod punom ratnom opremom i sa dugim cevima, Srbi raspalili vatricu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    22. septembar 2021 | 22:16

    Nemojte tako ostro..

  • Koki

    22. septembar 2021 | 22:02

    Ha ha - ma evo odma ce

  • Timocanin

    22. septembar 2021 | 23:17

    Svi nesto zabrinuti a narod ostavljen na milost I nemilost u enklavama I na granici (adm . liniji) . E moji Srbi gde smo stigli , bice me sramota da da pricam unucima za 20 godina nasu Istoriju ovog vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA