≫ 

Brnabić sutra na Generalnoj skupštini UN: Glavna tema biće borba protiv korone, govoriće se i o KiM

Na marginama UN premijerka će se danas susresti sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom

  • 12
Škola Belegiš Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić govoriće sutra na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a kako je najavila, glavna tema biće virus korona. Pored toga, reči će biti i o aktuelnoj situacijui na Kosovu i Metohiji.

O tenzijama na KiM, predsednica Vlade je govorila i na današnjem sastanku s premijerom Belgije Aleksandrom Dekroom, piše Blic.

⁃ Prvi sastanak bio je s premijerom Belgije Aleksanderom Dekroom, znamo se jako dugo zajedno smo u Svetskom ekonomskom forumu u grupi mladih lidera. Sastanak je bio srdačan, otvoren i iskren, razgovarali smo o EU integracijama Srbije, o tome šta smo uradili u oblasti vladavine prava, kao i da smo prva zemlja koja je prihvatila novu metodologiju pristupanja Evropskoj uniji Makrona, i da smo već počeli pripreme za otvaranje dva klastera - navela je Brnabić.

Kako kaže, od Belgije nismo dobili saglasnost, pa ga je pitala šta je to što treba da uradimo.

⁃ Dakle, razgovarali smo o vladavini prava, medijskim slobodama, ustavnoj reformi i veliki deo smo posvetili situaciji na Kosovu i Metohiji, tenzijama koje se dešavaju u ovom trenutku. Imamo suprotne stavove, Belgija je medju prvima priznala KiM. Rekla sam da ne možemo da se saglasimo, ali da je važno da prate poteze Prištine, kada će biti Zajednica srpskih opština i kako Priština poštuje sporazume postognute pod okriljem EU, kao što je Briselski sporazum i da li taj sporazum važi ili ne - istakla je Brnabić.

Pitala je sagovornika i da li zna da je u ovoj godini apsolutno najviše napada na Srbe, da je bezbednosna situacija nikad gora i da i pored toga što uživaju podršku većine članica EU i SAD, Kosovo je i dalje teritorija, jedina od postkonfliktnih teritorija koja ima najmanje lica koja su se vratila - objasnila je premijerka.

Dodaje da ga je pitala da li zna da su organizacije civilnog društva na Kosovu tražile da jedna žena bude izmeštena iz Đakovice i da više tamo ne živi.

Razgovarali su, dodaje, i o porukama koje šalje Aljbin Kurti.

Ana Brnabić, portret

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

⁃ Sa kongresmenom SAD Erikom Svolvelom razgovarala sam u okviru šire inicijative koju je pokrenuo ambasador Marko Đurić, o tome da imamo bolju komunikaciju sa američkom Demokratskom strankom. Kongresmen Svolvel je zainteresovan za sve što se dešava u Srbiji. Zainteresovan je za ostvarivanje bolje komunikaciji Srbije i SAD, ali i izmedju nas i stranke kojoj pripada. Dobro je pozicioniran i to je nas zalog za budućnost - kaže Brnabić.

Ona dodaje da je bilo reči i o njenoj prvoj zvaničnoj poseti Vašingtonu, ali i o dešavanjima na KiM i koliko je u našem interesu da saradjujemo i budemo tolerantni, kao i koliko privremene kosovske institucije koriste to što SAD-u i EU fokus trenutno nije na Zapadnom Balkanu.

⁃ Rekla sam da se situacija iz dana u dan usložnjava, da Srbija želi da bude fleksibilna i tolerantna, ali da imamo crvene linije.

Premijerka je predstavila na čemu će se bazirati njen govor na sutrašnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- Glavna tema biće borba protiv korone, ali ja ću iskoristiti tu priliku da se osvrnem na situaciju na KiM, važno je da svet čuje i da uputimo poruku onima koji će biti zainteresovani da nas čuju. Prištuna želi da nas isprovocira da bismo mi odgovorili, ali Srbija je mnogo uradila da dodje do ovoga gde je danas. Aleksandar Vučić je 2014. godine kao premijer pokrenuo teške mere fiskalne konsolidacije, a ja sam 2017. pokrenula stvari koje se tiču naše ekonomije, ulaganja u inovacije, znanje. Uskoro otvaramo najveći razvojni centar američkog NCR Majkrosofta i nemačke i japanske investicije, uprkos koroni - rekla je i dodala:

- Ne smemo da nasednemo na provokacije, imamo mnogo da izgubimo i šaljemo poruku svim partnerima da su mir i stabilnost važni. Pričaću i o tome šta smo uradili u borbi protiv korone, o podršci u zaštitnoj opremi u regionu, zemljama Azije i Aftike, nekim zemljama Evropske unije. Govoriću i o tome koliko smo izgradili otvoreniji sistem i da je ovo borba svih nas, svet nikada nije bio u ovakvoj situaciji - ili smo svi bezbedni ili niko nije bezvedan. Ovo je mesto i format gde svet na najbolji način može da odgovori na ovaj i na sve druge izazove - zaključila je Ana Brnabić.

Na marginama UN premijerka će se danas susresti sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, ministrom spoljnih poslova Finske Aleksanderom Stubom, predstavnikom Singapura, kao i sa Ivankom Tramp, ćerkom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Video: Brnabić: Radi se na uvođenju kovid sertifikata, odluka za nekoliko dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA