≫ 

"Preuzeli smo posmrtne ostatke 3 osobe srpske nacionalnosti. Beograd predaje tela 7 Albanaca"

Nastavljamo rad na ovoj problematici. Sledi sastanak podrgupe za forenziku, u kojoj su osim predstavnika Beograda i Prištine i međunarodni predstavnici. Tu očekujemo odgovor na pitanje čija se tela nalaze u mrtvačnici u Prištini, kojih je tamo 350 - kaže Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe

  • 2
Veljko Odalovic Foto: Nedim Grabovica / Avalon Editorial / Profimedia

U sklopu dogovora iz Brisela, danas su od prištinske strane na Merdaru preuzeti posmrtni ostaci tri identifikovane osobe srpske nacionalnosti, a dogovoreno je da sledećeg četvrtka naša strana preda sedam tela identifikovanih Albanaca sa lokacije Kiževak, kaže za Kosovo onlajn Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe.

- Nastavljamo rad na ovoj problematici. Sledi sastanak podrgupe za forenziku, u kojoj su osim predstavnika Beograda i Prištine i međunarodni predstavnici. Tu očekujemo odgovor na pitanje čija se tela nalaze u mrtvačnici u Prištini, kojih je tamo 350 - kaže Odalović.

On ističe da je Beograd spreman da postupi po svim zahtevima Prištine da se istraže određene lokacije, ali da isto tako srpska strana traži da se ispitaju - Košare, Dojnice, Lapušnik, Lugovo...

Priština je prethodno početkom godine predala srpskoj strani jedno telo, vojnika sa Košara.

- Imali smo zastoj i nadam se da će se on prevazići i da možemo zajedno da radimo i na pretragama arhiva kako bi se došlo do informacija o potencijalnim lokacijama. Nadam se da više neće biti politizacija. Ovo nije pitanje personalnih rešenja i da li će Veljko Odalović biti okarakterisan ovako ili onako. Ja nastavljam da radim - poručuje Odalović.

Kako podseća, za vreme njegovog mandata u raznim mehanizmima za traženje nestalih, u proteklih 15 godina, identifikovana je sudbina više od 1.800 nestalih, a 85 odsto njih su bili Albanci.

- Proces se zaustavljao zbog Kurtijevog uslovljavanja da ja ne mogu da učestvujem u ovom procesu, međutim, on nije vlasan da odredi ko će biti na čelu beogradske delegacije, niti smo mi osporavali nekoga koga je predlagala Priština. Nadam se da ćemo to prevazići i nastaviti da radimo - kaže Odalović.

Video: Vučić: Albanci su odbili zahtev da vrše iskopavanja na KiM, gde verujemo da su srpske žrtve pokopane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejna

    24. septembar 2021 | 19:05

    A,ne Srpske nacionalnosti nego SRBA jadni h i mucki ubijenih

  • Milorad

    26. septembar 2021 | 23:25

    Tela ne postoje, postoje ostaci tela, a to su kosti, pravilnije je reci posmrtni ostaci, a ne tela. Telo je u celokupnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA