Kvinta reagovala: Vlada u Prištini da primeni odluku o vraćanju zemlje manastiru Dečani

Snažno ohrabrujemo Vladu u Prištini da nastavi bez daljeg odlaganja potpunu primenu zakonite registracije zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda - navodi se u saopštenju Kvinte

  • 0
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Americkih Država pozdravili su današnje jednoglasno saopštenje Ustavnog suda u Prištini u vezi sa nesprovođenjem odluke o registraciji zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine, pozivajuci još jednom kosovsku vladu da bez odlaganja sprovede odluku suda.

Kao što je navedeno u ranijem saopštenju Kvinte od 19. maja, poštovanje vladavine prava obaveza je svih vlada, objavljeno je na sajtu Američke ambasade u Prištini.

- Snažno ohrabrujemo Vladu u Prištini da nastavi bez daljeg odlaganja potpunu primenu zakonite registracije zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda - navodi se u saopštenju Kvinte.

Ambasadori Kvinte naglašavaju da je, kako su naveli "podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom pravosuđu zasnovana na potpunom i jednakom sprovodenju svih sudskih odluka, bez obzira na politička neslaganja".

Ustavni sud u Prištini objavio je danas Rešenje o tome da nije izvršena presuda iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani, a rešenjem se omogućuje tužiocu da preduzme dalje korake u vezi s tim slučajem.

Na sajtu Ustavnog suda objavljeno je da odluka Ustavnog suda obavezujuća za pravosuđe, ali i za sva lica i sve kosovske institucije.

U rešenju, koje je potpisala predsednica Ustavnog suda Gresa Caka-Nimani, navodi se i da Sud preko svojih mehanizama periodično procenjuje izvršenje svojih presuda.

U slučaju neizvršenja odluke, Ustavi sud može da donese rešenje o neizvršenju, koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše tužilac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA