≫ 

Brnabić u UN govorila o stanju na KiM i napadima na Srbe: Demonstracija sile pretnja celom regionu

Od svih izazova sa kojima se suočavamo, onaj koji Srbiju najviše zabrinjava jeste održavanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji - rekla je Brnabić

  • 38
Ana Brnabi', Ujedinjene nacije

Printscreen/UN.org

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se u Njujorku na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine UN i to je bilo prvo obraćanje predsednice Vlade nakon poslednjih nemira i blokade na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje na KiM.

O Kosovu i Metohiji

 

- Od svih izazova sa kojima se suočavamo, onaj koji Srbiju najviše zabrinjava jeste održavanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji - rekla je Brnabić.

- Već više od dve decenije neprestano skrećemo pažnju međunarodnoj zajednici na probleme sa kojima se suočava nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji. Fizička bezbednost, poštovanje i zaštita ljudskih prava, posebno manjinskih zajednica, daleko su od zadovoljavajućih - dodala je.

Istakla je da smo svedoci stalnog povećanja broja napada uperenih protiv Srba, njihove imovine i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji - 55 ovakvih incidenata u 2014, 62 u 2016, 71 u 2020, i 100 od početka ove godine. Ukupan broj napada u 2020 je bio prevaziđen već do juna ove godine.

Prema podacima UN, Kosovo i Metohija je još uvek teritorija sa najmanjim brojem povratnika, interno raseljenih Srba, od svih post-konfliktnih područja u celom svetu.

Ona je podsetila na poslednje napade na Srbe na KiM, čime je, kako je rekla, želela da dočara kakav je njihov život u južnoj srpskoj pokrajini.

Ana Brnabić, Ujednjene nacije

Printscreen/UN.org

- 11. maja je napadnuta kuća Pumpalović Radoja, starog 81 godinu, povratnika na Kosovo u selo Dubrava, opština Istok. Ovo je bio 5. napad na njega u istoj godini. Ponavljam … on ima 81 godinu - izjavila je ona, a potom podsetila na niz napada na Dragicu Gašić, prvu Srpkinju povratnicu u Đakovicu posle 22 godine od završetka sukoba, kao i napad grupe Albanaca na Nikolu Perića (13) kada se vraćao kući iz školskog igrališta sa tri druga.

- Uprkos svim izazovima i dnevnim provokacijama, Srbija ostaje snažno opredeljena iznalaženju rešenja na bazi kompromisa, koje će obezbediti trajan mir i stalnost. Dijalog i sprovođenje postignutih dogovora – jedini su pravi put za rešavanje svih otvorenih problema - istakla je.

Ipak, podsetila je da je prošlo skoro 9 godina od postizanja Briselskog sporazuma, kao 1. sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, a osnivanje Zajednice srpskih opština – kičme ovog sporazuma – još nije čak ni počelo.

- Želela bih da apelujem, još jedanput, na međunarodnu zajednicu, i posebno Evropsku uniju kao garanta Briselskog sporazuma, da čvrsto insistira da privremene institucije samoproglašene Vlade u Prištini počnu da sprovode sve postignute dogovore - rekla je Brnabić.

O blokadama na Jarinju i Brnjaku od strane pripadnika ROSU

 

Premijerka se potom dotakla poslednjih incidenata na KiM i raspoređivanja teško naoružanih specijalaca na severu pokrajine od strane Prištine, "pod izgovorom sprovođenja novih pravila za registarske tablice na kolima".

- Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma i ovo iracionalno demonstriranje sile je zapalilo veću krizu.  Poremetilo je isporuku hrane i lekova srpskim zajednicama na severu pokrajine. Lokalni Srbi koji su se mirno okupili da protestuju protiv ove mere sačekani su sa suzavcem i brutalnošću policije, tako da to ozbiljno preti lokalnoj i regionalnoj stabilnosti - rekla je ona.

Video: Novi snimci sa Jarinja: Rosu pod punom ratnom opremom i sa dugim cevima, Srbi raspalili vatricu

O korona virusu i vakcinama

 

Kada je reč o pandemiji korona virusa, koja je pokorila ceo svet, predsednica Vlade podsetila je da je kovid izneo na videlo kritične slabosti u arhitekturi globalnog upravljanja i zapretio da izbriše progres mnogih naroda postignut zadnjih godina.

 

- Dovela je narode na raskrsnicu između izolacije i saradnje, između panike i nade, između haosa i reda Policijski čas, ograničenja slobode i zaključavanja čitavih društava stvorili su neizvesnost u mnogim segmentima individualnih života naših građana ili – isto tako – naše sopstveno individualno viđenje onoga šta sloboda u današnjem svetu uopšte znači - rekla je ona.

Kada se radi o Srbiji, naglasila je da je "pandemija zapretila da uruši sve što smo radili i što radimo proteklih 7 godina, da uništi sve rezultate i dostignuća teških reformi koje smo počeli u 2014. godini, i da nas ponovo baci u vremena visoke stope nezaposlenosti, rastućeg javnog duga, deficita koji se nije mogao kontrolisati i sveukupnog očaja".

"Za UN Kosovo nije država"

 

Premijerka Srbije je sinoć na Tviteru objavila da joj je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u razgovoru u Njujorku rekao da za Svetsku organizaciju Kosovo nije država, zbog čega je taj razgovor bio posebno značajan za našu zemlju.

- Uvek je zadovoljstvo sastati se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Međutim, današnji razgovor bio je naročito značajan za našu zemlju. Generalni sekretar je sastanak započeo rečima da za Ujedinjene nacije Kosovo nije država i na tom stavu sam mu se u ime Republike Srbije najsrdačnije zahvalila - napisala je Brnabić na Instagramu.

Video: Dačić: Za proteklih 20 godina 311 gradova i sela u kojima su živeli i Srbi poslali su etničko čisti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SSSS

    25. septembar 2021 | 00:22

    Ona može samo da priča o organizaciji prajda, jer za drugo nije! Šiptari su organizovali napad na sever Kosova i Metohije, ona se bavila gej paradom. Sad svi gejevi, sendvičari i botovi neka brane Kosmet. Sram ih sve bilo!

  • nikolas

    25. septembar 2021 | 00:10

    VERUJEM DA CE KAD JE REC O OKUPIRANOM KOSOVU TRAZITI DA SE POSTUJE REZOLUCIJA 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI I DA NATO OKUPATOR SRBIJE ODE POSTO NIJE ISPUNIO SVOJ ZADATAK VEC BIO NA STRANI SAMO ALBANACA!!!

  • Vitez Koja

    24. septembar 2021 | 23:46

    Ta UN i ovako ničemu ne služi.Ameri rade šta im se hoće i gde im se hoće.Otimaju, bombarduju, okupiraju, organizuju teroriste...UN je samo nemi posmatrač.Neka priča i treba, ali mislim da je slaba vajda od toga.Tamo dolaze da uzmu ljudi dnevnice i da se nažderu za džabe i da ispadne da su nešto važno radili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA