Rama sa Skupštine UN pozvao na priznanje Kosova: "Suverenite realnost koju svi treba da prihvate"

On tvrdi da je "suverenitet Kosova realnost koja traje 13 godina i koju svi treba da prihvate"

  • 13
Edi Rama

Foto: Tanjug/AP/Hektor Pustina

Albanski premijer Edi Rama zatražio je u govoru pred Generalnom skupštinom UN da zemlje koje do sada nisu priznale samoproklamovanu nezavisnost Kosova to učine.

On tvrdi da je "suverenitet Kosova realnost koja traje 13 godina i koju svi treba da prihvate".

Ocenio je i da Generalna skupština UN nikada neće biti potpuna bez tzv. Kosova, prenosi albanski portal Panorama.

- Ova velika Skupština nije i neće biti potpuna bez jedne od država našeg regiona, Republike Kosovo. Čuli ste me više puta da pozivam na priznanje nezavisnosti Kosova. To nije opsesija, to je poziv da se prepoznaju nove stvarnosti u srcu Evrope, na Zapadnom Balkanu, gde je uz pomoć međunarodne zajednice rođena nova država - rekao je Rama.

On je izrazio uverenje da će "Srbija samo razboritošću uspeti da se oslobodi tereta prošlosti".

On je rekao i da je podržao dijalog Beograda i Prištine "kao jedinu mogućnost koja će doneti uzajamno priznanje dve zemlje".

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunster

    25. septembar 2021 | 12:49

    Možda sam glup, ali ne toliko da se ne zapitam kako Vučić sa ovim čovekom može uopšte da sedne u istoj prostoriji a kamo li da sa njim pravi nekakav savez i uniju? Kako može da mu uopšte veruje da će se pridržavati dogovorenog kad je tim ljudima u genetskom kodu ugrađena mržnja prema Srbima?

  • Rajko

    25. septembar 2021 | 12:12

    Da, u pravu je, jer suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije je jedina realnost i treba je prihvatiti kao takvu, a kakvo ce uredjenje biti na njenoj teritoriji odlucuju gradjani Srbije, pa samim tim i gradjani Kosova i Metohije koji su drzavljani Republike Srbije. Oni koji nisu drzavljani Srbije su samo posetioci koji dodju i prodju, ljudi sa radnom dozvolom i privremeni stanovnici pomenunog dela teritorije Republike Srbije. Sto pre prihvate realnost, pre ce doci fabrike i zaposlenje mnogih nezaposlenih iz juznih krajeva nase zemlje. To je jedino resenje.

  • Mihailović

    25. septembar 2021 | 12:36

    NATO okupirao deo Srbije, Albanci proterali Srbe i sad Albanac poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova, nije NATO celi svet, ima mnogo više država i daleko većih koji ne podržavaju okupaciju dela Srbije, i traže priznavanje međunarodnog prava,nepromenjivost državnih granica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA