≫ 

Na vojnom groblju Zejtinlik obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta

Poštu srpskim vojnicima odale su delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije

  • 3
Groblje Zejtinlik Solun Foto: Mateja Beljan

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević predvodila je danas u kompleksu srpskog Vojnog groblja Zejtinlik u Solunu, državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte srpskim vojnicima povodom 103 godine od proboja Solunskog fronta.

Ministarka Kisić Tepavčević je na Vojnom groblju Zejtinlik razgovarala sa višedecenijskim čuvarom tog groblja Đorđem Mihailovićem, kome je uručila zlatnik sa likom Svetog Đorđa i natpisom „Zahvalna Srbija“.

Ministarka Kisić Tepavčević je tom prilikom istakla nemerljiv doprinos Đorđa Mihailovića očuvanju sećanja na proboj Solunskog fronta i na stradale srpske vojnike, koji počivaju na Vojnom groblju Zejtinlik.

- Vaša zemlja vam je beskrajno zahvalna na svemu što činite. Hvala vam što mlade generacije učite i podsećate na veliku žrtvu koju je srpska vojska podnela upravo da bismo mi danas živeli u miru i slobodi - rekla je Kisić Tepavčević.

- Srpski junaci, vaša hrabrost i vaš podvig će Srbija večno da pamti - upisala je u Spomen knjigu ministarka Kisić Tepavčević.

Komemorativnoj svečanosti na Vojnom groblju Zejtinlik prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Video: Zašto Grci ne znaju gde je srpsko vojničko groblje i koliko litara krvi duguje svako od nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    25. septembar 2021 | 19:02

    Povodom 103.g.od proboja Solunskog fronta, danas je uz najviše počasti prestavnika Srbije, odata pošta stradalim borcima na Vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu. Tom povodom, Djordju Mihajovicu (93)uručen je zlatnik sa likom Svetog Djordja.za višedecenijsko čuvanje nase svetinje. Novi čuvar groblja je Predrag - Pedja Nedeljković, novinar-istoričar iz Kraljeva od 2014.g.Kao vrhunski poznavalac nase istorije, sa posebnim akcentom na Vojničko groblje ZEJTINLIK, uneo je dosta novine u ovaj komleks!!? Kako bi svaki posetilac uvideo i saznao sto više istorijskih činjenica!! Pa i ovu kompletnu svečanost izneo je hrabro slobodno se može reči sam na svojim plećima!? Znajući ga lićno kao kolegu, Pedja je pravi čovek na pravom mestu.Detaljista je i hroničar, nase i strane grupe posetilaca uverio sam se odaju mu priznanja i hvale stručnost i druzeljubivost!!!!

  • nikolas

    25. septembar 2021 | 19:19

    VECNA SLAVA I HVALA SRPSKIM JUNACIMA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA