≫ 

Srbija od brojnih delegacija u UN dobila priznanje za doniranje vakcina, neki su ih i tražili

Seleković navodi da je strane predstavnike upoznao i sa poslednjim dešavnjima na KiM i principijelnoj poziciji Srbije po pitanju poštovanja međunarodnog javnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta

  • 4
LAZANSKI SELAKOVIC IZJAVA

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je u Njujorku održao 33 zvanična bilateralna sastanka na marginama Generalne skupštine UN i još desetak važnih susreta sa visokim zvaničnicima, izjavio je danas da su mnoge delegacije odale Srbiji priznanje za borbu sa kovidom i doniranje vakcina, kao i da su se pojedine interesovale da li od nas mogu da dobiju vakcine.

Selaković je za Tanjug rekao da je bilo interesovanja za donacije vakcina od nekih Srbiji prijateljskih država, kao i da će Beograd po tom pitanju sagledati svoje mogućnosti.

Šef srpske diplomatije je na završetku posete Njujorku, gde je boravio od 21. septembra, istakao da je bilo pravo zadovoljstvo i ponos predstavljati Srbiju.

- Mnogi od naših sagovornika iskazali su veliko interesovanje za način kako je naša država organizovala borbu protiv kovida 19 i ukazali na probleme koje imaju sa delom svojih stanovnika koji ne žele da se vakcinišu i da to porzouzrokuje sve veće probleme u borbi protiv kovida, ali su i iskazali i poštovanje za ono što što su predsednik Vucić i Srbija uradili, što se tiče donacija vakcina nama prijatlejskim državama u regionu, kao i našim tradicionalnim prijateljima sa azijskog i afričkog kontinenta - rekao je Selaković.

Dodao je da je danas završio bilateralne sastanke, ali da nije završio i sve diplomatske aktivnosti u Njujorku.

- Imao sam priliku da održim 33 sastanka, od čega 28 sa ministrima spoljnih poslova, ali bilo je i desetak susreta sa drugim kolegama, ministrim spoljlnih poslova Danske, Slovačke, Poljske, Grčke, Italije... - rekao je Selaković.

Kaže da se sastao sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom i da je na svim tim sastancima iskoristio svaku priliku da upozna kolege sa aktuelnostima vezanim za Srbiju.

Selaković napominje da sve te delegacije pozdravljaju ozbiljan i fantastičan uspeh Srbije u konsolidavanju i razvoju njene ekonomije.

Ističe da je Srbija bila na ivici ambisa po pitanju ekonomije pre samo sedam godina, a sada je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Seleković navodi da je strane predstavnike upoznao i sa poslednjim dešavnjima na KiM i principijelnoj poziciji Srbije po pitanju poštovanja međunarodnog javnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Navodi da je veliki broj zemalja potvrdio dolazak na obeležavanje 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nevrstanih 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Selaković je napomenuo da čak ni u UN na Generalnu skupštinu nije došlo puno stranih delegacije zbog sitaucije sa koronom, ali da će puno njih doći u Beograd, koji će postati jedno od najzačanijih mesta za multilateralizam i saradnju država na osnovu vrednosti upisanih u Povelju UN.

Kako je rekao, tim zemljama je stalo da njihovi predstavnici vide Srbiju koja se posle toliko decenija podiže na noge.

Video: Ovako će izgledati fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    26. septembar 2021 | 07:21

    Eto. Kad nasi pametnjakovici koji sve znaju nece da nose maske i nece da se vakcinisu, ima ko hoce. Pa onda nemojte licemerski da pisete kako drugima dajemo vakcine

  • C3 N5

    26. septembar 2021 | 08:48

    Tako to radi lider Balkana,deli i šako i kapom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA