≫ 

Albanija: Srbija da povuče vojsku. Srbija: Sve vratiti na ranije stanje. EU poziva na deeskalaciju

MIP Albanije zabrinut zbog raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora tzv. Kosova. Stefanović: Mi ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju

  • 70
Vojska odbrana Nebojša Stefanović Milan Mojsilović Jarinje Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije pozvalo je Srbiju da “povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom, kao i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije”, prenosi Reporteri.

U saopštenju za javnost se ističe da je Albanija posebno zabrinuta zbog “raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, kao i na destabilizaciju Kosova”.

- Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima koji imaju za cilj da osiguraju red i stabilnost u tom delu regiona. Pozivamo Srbiju da povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije. Pozivamo sve aktere da pokažu suzdržanost i odmah pređu na dijalog, kao jedini način da se krene napred i reše otvorena pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena, u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima - poručuju iz ovog ministarstva.

Dodaje se da će Albanija “kao saveznik u NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, učiniti sve što je u njenoj moći da podrži sve napore da se situacija odmah deeskalira i vrati dijalogu”.

Vojska Srbije u stanju pripravnosti

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas nešto pre 11.00 časova obilazak dela naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

- Neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara. Pre toga nije moguće razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan dogovor i izazivaju destabilizuju i uznemirenje, sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa KIM - ukazao je Stefanović, prenosi Tanjug.

On je ocenio i da je čudno kada se iz Brisela šalju poruke kojima se poziva na deeskalciju, pri čemu šest dana postoji tišina iz Beograda, a kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije, onda se šalju ovakve poruke.

- Mi ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju, to je suverena odluke Srbije. Deeskalacija treba da se traži od prištinskih organa i da oni povuku jedinice i vrate ih na stanje pre nego što su izazvali uznemirenje. Besmisleno je da naprave problem, a zatim se traže ustupci - istakao je Stefanović.

Ministar je takođe zatražio i da naše tužilaštvo razmotriti da li postoji postupak protiv ROSU i da li su vršili dela terorizma prethodnih dana nad Srbima. Rekao je i da pred međunarodniom institucijama hoćemo da govorimo o tome sta se desava na KIM i zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

U poseti našim snagama, pored ministra odbrane i načelnika Generalštaba, nalaze se i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan - Harčenko i izaslanik ministra odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Srpski avioni i danas patroliraju iznad Jarinja

Sedmi dan zarednom, Srbi sa severa Kosova nastoje da svojim mirnim protestima primoraju kosovske vlasti da ukinu odluku o reciprocitetu za srpske tablice i narede povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak, a i danas su iznad Jarinja viđeni srpski avioni kako patroliraju nebom.

Okupljeni oko improvizovanih peći, u šatorima i na otvorenom, poručuju da su odlučni u nameri da se, mirnim i demokratskim sredstvima, odupru nametanju jednostrane odluke koju je donela vlada Aljbina Kurtija. Radost okupljenih na Jarinju i danas je izazvalo nadletanja borbenih aviona tipa "Orao", prenosi Kosovo Onlajn.

Pola sata pre nadletanja srpskih borbenih aviona tipa “Orao”, prostor u blizini prelaza Jarinje, nadletao je helikopter Kfora.

"Kurti da garantuje bezbednost građanima i policiji na severu"

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da je na današnjem sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem zatražio od čelnika kosovske vlade sprovođenje vladavine prava, kao i garantovanje bezbednosti za policijce, zvaničnike i građane opština na severu Kosova.

Krasnići je na Fejsbuku napisao da je zajedno sa predsednikom DSK Ljumirom Abdidžikuom, prisustvovao sastanku koji je predsednik kosovske vlade organizovao sa liderima opozicije, a sa temom razmatranja situacije na severu nakon uvođenja reciprociteta za tablice iz Srbije.

- Premijer Kurti nas je informisao o trenutnoj situaciji na severu, kao i dosadašnjem toku akcija u sprovođenju odluke o reciprocitetu sa registarskim tablicama. Zamolio sam ga da preduzme mere za sprovođenje vladavine prava, garantuje bezbednost policajaca i drugih zvaničnika Kosova, kao i svih građana opština na severu, bez razlike - napisao je Krasnići.

On je istakao da je njegov predlog aktuelnom kosovskom rukovodstvu da svoje akcije koordinira sa međunarodnim partnerima, posebno sa SAD, EU i Kforom.

Šulc: Sve provokacije moraju da prestanu

Direktor za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Suzan Šuc pozvala je danas kosovsku i srpsku stranu da deeskaliraju situaciju na severu Kosova i sednu za pregovarački sto.

Šuc je na Tviteru napisala da “svaka vrsta provokacije na granici između Kosova i Srbije mora da prestane”.

- Pozivamo obe strane da deeskaliraju situaciju i sastanu se što je pre moguće. Potpuna podrška za evropske posrednike u dijalogu Miroslava Lajčaka i Đuzepe Borelja - napisala je Šuc.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    26. septembar 2021 | 12:06

    Albanijo .....Kosovo je Srbija

  • Перагеније

    26. septembar 2021 | 12:07

    "Albanija posebno zabrinuta" - ХЕХЕ, каква сила! И треба да се забрину, малкице...

  • 🇷🇺

    26. septembar 2021 | 12:00

    Pa Kosovo je 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA