≫ 

"Svi gromoglasno ćute": Vučić razgovarao sa generalnim sekretarom NATO o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu

Aleksandar Vučić obavestio je Stoltenberga da Srbija "apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira"

  • 36
PRISTINA MERE VUCIC

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

- Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici "gromoglasno ćute" - naglasio je predsednik Srbije.

- Ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri - ističe predsednik Vučić.

Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala, Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje ZSO i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije.

Na kraju, kako se navodi u saopštenju iz predsednikovog Kabineta, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, predsednik Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila? Danas, juče ili bilo kada?

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.

Stoltenberg: Od vitalnog je značaja da se Beograd i Priština vrate dijalogu.

 

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg napisao je na Tviteru da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem povodom situacije na severu Kosova.

 

- Razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije na severu Kosova. Od vitalnog je značaja da i Beograd i Priština pokažu uzdržanost i vrate se dijalogu. Mandat Kfora ostaje da obezbedi bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve - napisao je na Tviteru Stoltenberg.

Video: Vučić: Demografsko pitanje postaće uskoro najvažnije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čarapan

    26. septembar 2021 | 14:33

    A mi trčimo ka takvoj EU u kojoj nas obožavaju ma oduvek su nas obožavali Englezi Nemci.....

  • nikolas

    26. septembar 2021 | 14:08

    KOSOVO I METOHIJA JE SVETA SRPSKA ZEMLJA POD KRVAVOM NATO OKUPACIJOM KRVOLOKA I KOLJACA SRBA !!! NATO RAUS!!!

  • Soda

    26. septembar 2021 | 14:44

    20 god.se poziva na: mir,strpljenje,dijalog od kojeg nikad nema ništa niti će bit.dokle više da čekamo ostarasmo čekajući,hoću i ja da zapamtim da smo nešto uradili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA