≫ 

Predsednik Srbije razgovarao sa Visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost o Kosovu

Vučić potvrdio da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, Borelj poručio da se hitno povuče kosovska policija i uklone blokade kod prelaza Jarinje i Brnjak

  • 12
Sednice saveta za nacionalnu bezbedenost Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa Visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom o aktuelnoj situaciji na severu Kosova.

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i da će nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti.

Visoki predstavnik Borel je pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Nešto ranije u toku dana Borelj je pozvao kosovsku i srpsku stranu na deeskalaciju situacije na severu Kosova, odnosno hitno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije i uklanjanje blokada sa puteva u blizini prelaza Jarinje i Brnjak.

Borelj je u saopštenju za javnost poručio da „bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinisane radnje su neprihvatljive“.

- Kosovo i Srbija moraju pronaći rešenja za smirivanje situacije i dogovoriti se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. To sam naglasio u razgovorima sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem ove nedelje - navodi Borelj.

On je naglasio da je „dijalog uz posredovanje EU i dalje jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama“ i zato je pozvao i Beograd i Prištinu da ga koriste.

- Dolazak glavnih pregovarača u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i ​​pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana. Ponavljamo da očekujemo da će se i Kosovo i Srbija vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi oboje napredovali na svojim evropskim putevima“, stoji u saopštenju Borelja.

Borelj se ovom prilikom zahvalio generalnom sekretaru NATO na, kako je rekao, odličnoj saradnji između Kfora i Euleksa.

- Kfor igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu -  zaključio je Borelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    26. septembar 2021 | 19:43

    BRISEL NEBI SMEO DA GAZI REZOLUCIJU 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI I DA MEDJUNARDNO PRAVO KORISTI KAO TOALET PAPIR !!!! VEC PAR DECENIJA VLADA ZAKON SILE !!!

  • Istina

    26. septembar 2021 | 16:07

    Nije to kosovska policija već albanska, specijalne snage ROSU države albanije. Kosovo nije država i nema policiju, samo zvanično priznate države od UN imaju legitimnu policiju

  • ZA

    26. septembar 2021 | 17:11

    Kada će konačno to priznanje i rešenje ovog problema,drugo ne može a treće nećete a mi ljudi nećemo da budemo taoci i živimo ponižavajučim životom dosta nam je da samo mlatite praznu slamu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA