≫ 

Ursula fon der Lajen u sredu u Beogradu

Predsednica Evropske komisije najavila obilazak glavnih gradova u regionu pre početka Samita EU o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Sloveniji 6. oktobra

  • 3
Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Uoči samita Evropske unije o Zapadnom Blakanu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vučićem fon der Lajen će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanja ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira ( Niš -Priština) koji se radi uz finasijsku podršku EU.

Pred sastanke u Beogradu Ursula fon der Lajen će u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Ðukanovićem i Zdravkom Krivokapićem.

- Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njjegovoj evropskoj budućosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji - najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno Tirani razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU ”jasna” kada se traži "deesakalacija i nastavak dijaloga”.

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU Zapadni Balkna koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počinje 28. septembra posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava u četvrtak u BiH gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovat svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Samit EU o Zapadnom Balkanu biće održan u Sloveniji 6. oktobra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Normalno

    27. septembar 2021 | 11:36

    Ova dolazi da zakuva kafu i da kaze kako treba da se ponasamo

  • Pero

    27. septembar 2021 | 12:01

    Ide da dodatno podrži i ohrabri šiptare u svojim terorističkim akcijama.

  • Ja

    27. septembar 2021 | 13:27

    Ursrulja ce da zatvori pola Beograda. Opet ce biti haos od guzve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA