≫ 

Završen sastanak Rame i Kurtija. Premijer Albanije: Srpski građani na Kosovu žive bez ugrožavanja

Tirana i Priština su se dogovorili o uspostavljanju koordinacionog sekretarijata za bilateralne odnose - izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti nakon sastanka i najavio zajedničku sednicu dve vlade sredinom novembra

  • 15
Angela Merkel i Edi Rama

Foto: Tanjug/AP

 

Premijer Albanije Edi Rama poručio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini da “Srbija pravi teatralne manevre na severu Kosova”, prenosi Gazeta ekspres.

- Nema sumnje da je na prvom mestu i pre svega Srbija ta koja mora da prizna ovu nepovratnu realnost, i zaista je žalosno što smo umesto konkretnog napretka dijaloga ka uzajamnom priznanju i konačnom oslobađanju od prošlosti, danas svedoci teatralnih vojnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo - rekao je Rama.

Prema njegovim rečima “ti manevri zapravo ne štite građane Srbe na severu Kosova, kako tvrdi zvanično beogradsko rukovodstvo, čak i neki duhovi generala poražene vojske na bojnom polju, pre više od 20 godina, koji su izgleda izašli iz groba uz tvrdnje da se štiti integritet i bezbednost građana Srbije na Kosovu“.

Postupke Srba na severu nazvao je teatralnim manevrima, dok je pomenuo i da je Vlada Kosova platila struju za Srbe na severu.

- U stvari, srpski građani na Kosovu žive bez ikakvog ugrožavanja, čak se priča i da im je vlada ove zemlje platila račune za struju, što niko nigde ne radi, ne samo na Balkanu, već i u svetu - rekao je Rama.

Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel

Foto: Tanjug/AP

Kurti: Kosovo i Albanija imaju velike potencijale za saradnju

 

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je posle sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom da dve zemlje imaju potencijale za međusobnu saradnju.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da bi Kosovo i Albanija trebalo da budu posvećeni tome da tržište učine što jedinstvenijim, te da se građani, kapital i roba slobodno kreću.

- Ako ima mesta da se to uradi što je pre moguće, to su Kosovo i Albanija. Razgovarali smo o svim oblastima za naše dobro upravljanje, koordinaciju svuda smatramo važnom. Razgovarali smo o implementaciji do sada postignutih sporazuma - rekao je Kurti.

Premijer Kosova je saopštio da su se dogovorili o uspostavljanju koordinacionog sekretarijata za bilateralne odnose i najavio zajedničku sednicu dve vlade sredinom novembra.

Kurti je izjavio i da nije obavešten da će danas Kfor intervenisati na severu KiM. On je rekao da je sa zvaničnicima Kfora razgovarao o situaciji na severu i dodao da odluke koje donose nisu čisto političke, prenosi Koha.

- Ja i ministar unutrašnjih poslova ne donosimo političke odluke, ali na osnovu informacija koje dobijamo, Kfor kontroliše situaciju. Otvoreni smo za razgovore. Razgovarao sam i sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom i nisam obavešten da će Kfor intervenisati na severu - rekao je Kurti i pozvao na smirivanje situacije.

Pojedini mediji u Prištini objavili su da će Kfor danas kasno po podne intervenisati na severu KiM. Portal "Reporteri" tvrdi da će, nakon što Kfor preuzme kontrolu nad administrativnim prelazima, specijalne jedinice kosovske policije biti povčene, a putevi deblokirani.

Rama: Nisam razgovarao sa Vučićem u vezi sa situacijom na severu Kosova

 

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da nije imao razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa situacijom na severu Kosova, dodajući da je na strani Prištine, prenosi Koha.

Kada je u pitanju "Otvoreni Balkan", Rama je rekao da je bilo mnogo poruka zbog situacije i da je upitan "da li ste i sada uvereni da sa Srbijom neće biti otvorenog Balkana", ali je rekao da je sada još više uveren i još više smatra da to treba učiniti.

Rama je rekao je da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom, ali i da je dijalog jedino rešenje za ovo pitanje.

Premijer Albanije Edi Rama doputovao je jutros u Prištinu, gde ga je uz najviše počasti dočekao predsednik tzv. Vlade Kosova Aljbin Kurti.

Tokom dana Rama će se sastati sa liderima opozicionih stranaka na Kosovu.

Albanski premijer boravi na Kosovu nakon posete Sjedinjenim Američkim Državama gde je učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. septembar 2021 | 11:44

    I TO KAZE PREDSEDNIK ALBANIJE U ZEMLJI GDE SU SRBIMA VADJENI ORGANI U ZUTOJ KUCI !!! A NA EKRANIMA PRICA O MINI SENGENU I BOLJIM ODNOSIMA SA SRBIJOM !!?

  • X

    27. septembar 2021 | 11:43

    Kakve veze ovaj ima sa kosovom

  • ljuba

    27. septembar 2021 | 12:14

    Zašto se Albanija meša u unutrašnje stvari Srbije? Reaguj Srbijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA