≫ 

Pripadnici Kfora došli na Jarinje: Povećali smo broj i trajanje rutinskih patrola širom KiM

Još je neizvesno da li su vojnici Kfora stigli na administrativni prelaz Jarinje kako bi "zamenili" prištinske specijalce i da li njihovo prisustvo znači da će oklopna kosovska policija da se povuče.

  • 31

Vojnici Kfora pojavili su se danas u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a iz Kfora za Kosovo onlajn poručuju da "pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever".

- Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo - naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Još se ne zna da li su američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije Kfora na Kosovu na Jarinje stigli kako bi "zamenili" prištinske specijalce i da li ovo znači da će oklopna kosovska policija da se povuče.

Helikopteri Kfora u dva navrata danas nadletali Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova.

Vojnici Kfora Jarinje Foto: Kosovo-online.com

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas da je zajedno sa ministrom policije Đeljaljom Svečljom imao sastanak sa komandantom Kfora na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, ali da nema informaciju da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije, kako su naveli pojedini albanski mediji.

Sa druge strane pripadnici Vojske Srbije sa četiri oklopna vozila - dva "lazara" i dva "miloša" raspoređeni su od jutros na dva kilometra od administrativnog prelaza Jarinje u pravcu prema Raški.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosmeta, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice Vojske Srbije.

Na terenu su i dalje pripadnici specijalne jedinice kosovske policije, a zbog njihovog prisustva Srbi se i dalje okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Simić: Kfor je tu da spreči incidente, neće nasilno uklanjati barikade

Kfor će biti prisutan na terenu i neće nasilno uklanjati barikade, potvrdio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić, nakon sastanka sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federičijem.

Kosovska MITROVICA SRPSKA LISTA PROSLAVA Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Simić u izjavi za Tv Most rekao da je najvažnije da je komandant Kfora jasno rekao da se Kfor neće mešati u političke teme i da će biti prisutni na terenu kako bi mogli da spreče eventualne incidente.

- Dobro znamo da ih je bilo 17, pre svega ovde na prelazu Brnjak, i da su sve izazvali pripadnici Rosu. Isto tako komandant Kfora je rekao da Kfor ne namerava da nasilno da uklanja blokade, to je ono što mi pozdravljamo. Insistirali smo na tome da Kfor bude prisutan, da u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, monitoriše i da kontroliše ovaj proces, jer smo u prethodnom periodu mogli da vidimo da se pripadnicu Rosu iživljavaju nad našim narodom tamo gde su usamljeni, kao što su bila trojica Srba koja su sakupljala drva. Ono što je važno je da mi moramo da sačuvamo prisebnost, moramo da budemo uzdržani, da ne nasedamo na provokacije jer je očigledno da Priština želi da iskoristi trenutnu situaciju i izazove incidente. Sa druge strane Kfor će biti na terenu, kako bi mogao da kontroliše situaciju i spreči eventualne incidente, odnosno da monitoriše, kako se to albanski specijalci do zuba naoružani ponašaju prema srpskom narodu - izjavio je Simić.

Video: Nove barikade na Brnjaku, napeto ali mirno

Gradonačelnici sa severa traže pojačano prisustvo Kfora

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije danas su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federićijem i razgovarali o situaciji na severu nakon jednostranih poteza Prištine i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopstenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir.

- Još jednom pozivamo građane da ostanu suzdržani i nasedaju na provokacije, mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Komandant Kfora je rekao da se Kfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA