≫ 

Veliki uspeh namenske industrije: "Lazar" prikazan na vojnoj paradi u Turkmenistanu

Borbeno oklopno vozilo "Lazar 3" sa kupolom 30 mm namenjeno je za različite aplikacije i misije.

  • 0
Vulin Nikinci

Foto: http://www.mod.gov.rs/Lola Đorđević

Turkmenistan je bio prva strana država koja je kupila srpsko borbeno oklopno vozilo "Lazar 3" sa kupolom 30mm i sada ga je svečano prikazala na vojnoj paradi koja se održala u toj državi. Ova država je u martu ove godine kupila ponos srpske namenske industrije koji proizvodi domaća firma Jugoimport SDPR, a plasiranje srpskog borbenog oklopnog vozila "Lazar 3" na azijsko tržište predstavlja veliku pobedu vojne industrije.

Tadašnji ambasador Srbije u Rusiji i Turkmenistanu Miroslav Lazanski je prilikom ostvarivanja saradnje između firme Jugoimport SDPR i turkmenistanskih vlasti istakao da je ovo novi proboj srpske namenske industrije na azijsko tržište koje je veoma značajno kako za domaću kompaniju, tako i celu državu.

-Velika vest za srpsku vojnu industriju i za privredu Srbije jeste da je kompanija "Jugoimport SDPR", koja je inače integrator vojne industrije Srbije, prodala borbena vozila pešadije 'Lazar 3' Turkmenistanu. To je odlična vest ne samo za kompaniju "Jugoimport SDPR" nego i za njene kooperante, zato što je to prvi put da borbeno vozilo pešadije "Lazar 3" prodajemo jednoj zemlji u Aziji - rekao je tada Lazanski.

Borbeno oklopno vozilo "Lazar 3" sa kupolom 30 mm namenjeno je za različite aplikacije i misije. Oklopni transporter "Lazar 3" verzija je domaćeg borbenog vozila osmotočkaša koji se nalazi u naoružanju Vojske Srbije i Žandarmerije i opremljen je ruskim naoružanjem. Reč je o kupoli na kojoj se nalaze top, mitraljez i automatski bacač granata.

Borbeno vozilo "Lazar 3" ima jednosedu kupolu MB2-02, opremljenu topom kalibra 30 milimetara, mitraljezom kalibra 7,62 milimetra, automatskim bacačem granata kalibra 30 milimetara i bacačima dimnih kutija. Borbeni komplet topa je 300 (ili u drugoj verziji 500) granata, mitraljeza 2.000 metaka, a bacača 200 granata.

Kupola borbenog oklopnog vozila "Lazara 3" opremljena je optoelektronskom nišanskom spravom, laserskim daljinomerom i sistemom za upravljanje vatrom. Inače, top kojim je opremljena ova kupola je popularan u mnogim armijama, nalazi se u naoružanju više od trideset država a u nekoliko zemalja se proizvodi po licenci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA