≫ 

Kurti se "spušta na zemlju" uz očigledan pritisak Vašingtona i Brisela

Jasno je da na silu i na način kako je Kurti zamislio - ne može. Sve što radi je pretnja stabilnosti i bezbednosti, naročito posle poruka Beograda gde su crvene linije i kakve reakcije Srbije se mogu očekivati - ističe diplomata Zoran Milivojević

  • 6
Zoran Milivojević, diplomata, Evropski parlament SRBIJA MILIVOJEVIĆ

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Diplomata Zoran Milivojević sinoćnju izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da je dijalog jedini put da se dođe do pravednih rešenja na severu Kosova, tumači kao “spuštanje na zemlju” jer je, kaže, očigledno da je iz Vašingtona i Brisela krenula neka vrsta pritiska da se Kurti urazumi.

- Očigledno da je iz Vašingtona i Brisela krenula neka vrsta prtiska da se Kurti urazumi i da shvati da ništa na silu ne može da se postigne i da je dijalog jedino moguće rešenje - rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Kako ističe diplomata, Kurti to izjavio posle razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i sa generalnim sekretarom NATO Jesnom Stoltenbergom, ali i u trenutku najave da će zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar doći u Brisel i očekivanja nastavka pregovora.

- To je očigledno rezultat te vrste reagovanja na Zapadu, pošto je poptuno jasno da na silu i na način kako to Kurti misli ne može i da sve što radi je pretnja stabilnosti i bezbednosti, naročito posle poruka Beograda gde su crvene linije i kakve reakcije Srbije se mogu očekivati ako se ovakvo stanje nastavi -  rekao je Milivojević.

Milivojević smatra da dijalog treba da se nastavi, ali ne pod Kurtijevim uslovima, već dijalog koji podrazumeva vraćanje na prethodno stanje i razgovor o svim pitanjima koja treba da budu na dnevnom redu. To je, navodi Milivojević, sudbina Briselskog sporazuma, njegova puna primena, a onda i druga pitanja koja život znače, uključujući i tablice i sve ostalo.

- Ali, pre toga mora faktički stanje na terenu da se vrati u prvobitno stanje, da nema Rosu i nikakvih pritisaka da se prihvati nešto što Srbija neće, ne može, ne pada joj na pamet da prihvati. Da Kurti potvrđuje državnost Kosova preko tablica, to nema nikakve šanse da uspe - kaže Milivojević.

Na pitanje o poseti albanskog premijera Edija Rame Prištini i o tome da li je Rama došao da prenese neku poruku, Milivojević je rekao da je Ramina poseta deo državne politike Tirane i pokušaj da prvo malo popravi svoje odnose sa Kurtije i da stavi do znanja da ipak ne odstupa od podrške nezavisnosti Kosova.

- Rama vodi računa i o albanskom generalnom stavu vezano za to, a možda će pokušati da ga ubedi da prihvati ‘Otvoreni Balkan’, videćemo. Ništa novo i ništa specijalno, više je u funkciji unutrašnjih međualbanskih odnosa na relaciji Priština i Tirana, a za nas ništa novo - prokomentarisao je Milivojević Raminu posetu Kosovu i pojasnio da premijer Albanije  nije odlučujući faktor, već da je odlučujuće da Kurtija "spuste na zemlju" Vašington i Brisel, a ne Rama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA