"Uključivanjem SAD u smirivanje tenzija na severu Kosova mogu se pomeriti stvari na terenu"

Kada je reč o mogućem sastanku Vučiča i Kurtija u Briselu, Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog ne veruje da će do njega doći "dokle god je situacija napeta"

  • 9
Kosovo Amerika USA SAD zastava amerike i kosova Foto: Shutterstock

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog smatra da je uticaj Sjedinjenih Američkih Država na Prištinu veliki i da se involviranjem SAD u proces smirivanja tenzija na severu Kosova, može očekivati pomeranje stvari na terenu, piše Euronjuz Srbija.

- Generalno je uloga Amerike u ovom procesu, ali i u svakoj drugoj krizi, da smiruju situaciju i da svojim autoritetom moći koji imaju prelamaju neke političke odluke na lokalu - naveo je Milenković u izjavi za Euronjuz Srbija.

Kada je reč o Prištini, Milenković ističe da su oni usmereni samo na SAD, kada su odluke u pitanju, te da je zato uticaj neuporedivo veći u odnosu na EU. Takođe, on je rekao da SAD transparentno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU.

- Nova administracija SAD je više puta naglašavala da u potpunosti podržava proces koji vodi Miroslav Lajčak, oni su u redovnom kontaktu, to su izjavljivali više puta iz SAD i EU. Očekujem punu koordinaciju u tom smislu - kaže Milenković.

Ipak, on je istakao da EU gubi kredibilitet u Prišini.

- EU već neko vreme gubi kredibiitet sa prištinske strane jer ne isporučuje ono što je obećavala, a pre svega jer pet zemlja članica ne priznaje Kosovo, te je samim tim stav prema nezvisnosti ambivalentan, što Prištini ne prija - naveo je on.

Kada je reč o mogućem sastanku Vučiča i Kurtija u Briselu, Milenković ne veruje da će do njega doći "dokle god je situacija napeta". Kako je zaključio, na osnovu ranijih iskustava, "ako se neko bude sastajao, to će biti predstavnici pregovaračkih timova".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seb

    28. septembar 2021 | 09:47

    Naprotiv, gde god oni umesaju prste tu nastaje problem. Oni stvaraju probleme, ne resavaju ih. Najgora drzava na svetu.

  • Ziko

    28. septembar 2021 | 09:13

    Gde američka noga kroči,nema mira već krvi i patnje.

  • Vitez Koja

    28. septembar 2021 | 09:30

    Za ovih 30 godina smo naučili da Šiptari ništa ne rade dok im ne odobre ili ne daju nalog Amerikanci.Da su sami nešto pokušali sa dve čvrge bi bilo rešeno.Sve se zasniva na izborima.Ameri su već najavili da hoće da reše pred kraj mandata Bajdena, kako bi imali nešto za kampanju.Ništa nije bolje ni kod nas ni u regionu.Kad god su izbori krenu loženja da bi se skupljali poeni, kako bi nas političari jahali još, u nedogled.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA