≫ 

"Priština ispituje teren, međunarodna zajednica mora da ograniči Kurtijevo ponašanje"

Srbija je bila uvek ta koja je primenjivala sve što smo potpisali i dogovorili se za razliku od Prištine, koja je od samog početka radila na opstrukciji Briselskog sporazuma - naveo je predsednik Skupštine.

  • 3
SBUN OCENA  DACCIC

Ivica Dačić/Foto: Tanjug/Rade Prelić

Slanje policijskih snaga na sever Kosova i Metohije bez obaveštavanja Kfora i predsednika srpskih opština, nije prva provokacija Prištine, ali je u svakom slučaju jedna od onih koje nose visoki stepen rizika, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Istakao je i da je ovo ujedno proba za neke nove akcije u budućnosti, a da će situacija zavisiti od reakcije međunarodne zajednice.

- Oni u stvari ispituju teren koliko će daleko neko ići u njihovoj kritici i zato je bitno da međunarodna zajednica razume da, ukoliko se ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija ne ograniči, da time sami doprinose izazivanju regionalne nestabilnosti - kazao je Dačić za Tanjug.

Dodaje da ovakve napetosti mogu da izazovu i ozbiljnije bezbednosne probleme jer nažalost situacija u regionu je takva, kaže, da jedan incident može da izazove niz vezanih događaja i da ugrozi mir na našem prostoru.

Kada je reč o reakciji međunarodne zajednice koja poziva obe strane na smirivanje tenzije, Dačić kaže da je to uobičajeno i ističe da je nekorektno jer Srbija nikada nije bila ta strana koja je izazivala tenzije.

- Naprotiv, Srbija je bila uvek ta strana koja je primenjivala sve što smo potpisali i dogovorili se za razliku od Prištine, koja je od samog početka radila na opstrukciji Briselskog sporazuma - naveo je.

Na pitanje da li je EU pokazala da ne može da bude dostojan medijator između Beograda i Prištine, Dačić kaže da ukoliko EU zaista ne omogući da se Briselski sporazum sprovede sebe će definisati kao nekredibilnog pregovarača.

Kfor Jarinje

Kfor na prelazu Jarinje/Foto: Kosovo Online

Podsećajući da su Briselski sporazum potpisali on, Hašim Tači i Ketrin Ešton, Dačić je ukazao na to da je odlaskom Eštonove EU izgubila dosta na kredibilitetu jer Federika Mogerini nije imala dovoljno političke snage i podrške najvažnijih faktora u EU za sprovođenje sporazuma.

- Ako EU nije u stanju da posle osam godina od potpisivanja sporazuma omogući da se on primeni, ako nije u stanju čak ni da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji onda se postavlja pitanje suštine i zašto bi se vodili bilo kakvi pregovori - kaže Dačić.

Dodaje da će Srbija ostati verna dijalogu.

- Nećemo biti mi ti koji će kršiti Briselski sporazum, mi ćemo uvek učestvovati u dijalogu, znamo mi šta je krajnji cilj Prištine, to je da zauzmu sever, ako zauzmu sever onda im više ništa nije bitno zato što će to usloviti novo etničko čišćenje i proterivanje Srba sa severa i praktično Srba neće biti na KiM i time je, sa njihovog aspekta, problem rešen - kazao je Dačić.

Ukazao je na to da se to ne sme dozvoliti i da je to crvena linija Srbije za koju svi treba da znaju.

Na pitanje kako Sjedinjene Američke Države gledaju na celu situaciju i "svoje čedo", predsednik parlamenta smatra da su oni došli u situaciju da ne znaju šta će sa svojim čedom, odnosno da bi ga rado smestili na prevaspitavanje.

- Ali, na njima je da odluče kako će se dalje prema tome odnositi, tu nema mnogo emocija, ako je njima interes da se sačuva mir i stabilnost znaju oni kako se to sprovodi, pitanje je samo hoće li ili neće - ukazao je Dačić.

Međutim, ističe, da se to ne može reći za EU jer Unija nije jedna država, jedan čovek, već je toliko mnogo različitih interesa da oni i po nekim drugim pitanjima ne mogu da dođu do koncezusa.

- Ali, kada je reč o SAD, Nemačkoj i drugim velikim silama, oni tačno znaju kako da se disciplinuju oni koje su stvorili - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    28. septembar 2021 | 14:40

    Kude si bre stručnjak? Ne je te bilo dva dana.

  • nikolas

    29. septembar 2021 | 00:03

    SVE STO SE DESAVA NA OKUPIRANOM KOSOVU DESAVA SE UZ BLAGOSLOV WASINGTONA,BRISELA I NATO OKUPATORA SRBIJE !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA