≫ 

Prve dan primene sporazuma iz Brisela, na Jarinjama kolona od tri kilometra

Automobili koji ulaze u Srbiju, kao i na Kosovo prema sporazumu dobijaju nalepnicu koja se lepi na registarske oznake i prekriva simbole Kosova i Srbije koji se na njima nalaze

  • 42

Prvog dana primene sporazuma u Briselu i pregovorima Beograda i Prištine o primeni režima nalepnica na tablicama, na Jarinju se beleže duža zadržavanja. Ipak izdavanje nalepnica se odvija nesmetano.

Prema informacijama sa terena, kako prenosi Kossev, kolona duga dva do tri kilometra iz pravca centralne Srbije formirala se jutros od ranih jutarnjih sati. Veći je broj teretnih kamiona, kao i putničkih vozila. U pitanju su vozila koja zbog 14-dnevne blokade ovog puta nisu mogla da uđu preko Jarinja.

Više putnika koji su jutros prešli Jarinje posvedočili su za KoSSev da se izdavanje i lepljenje nalepnica odvija ipak nesmetano, te da to oni nisu uzrok gužve.

Automobili koji iz centralne Srbije ulaze na Sever Kosova, nalepnice dobijaju na kosovskoj strani kontrolnog punkta i obrnuto – oni koji su se sa Kosova uputili ka Raški nalepnice dobijaju od sprskih policajaca.

I na jednoj i na drugoj strani, policajci vozačima daju instrukcije da očiste tablice od prašine, kako bi se nalepnica bolje zalepila. Takođe, putnicima se daju instrukcije, da ukoliko im se nalepnice u međuvremenu odlepe, potrebno je da se jave u najbližu policijsku stanicu.

Na Severu Kosova vidljivi su već danas automobili sa nalepnicama, ali se prvog dana primene sporazuma, na Severu nesmetano voze i auta bez nalepnica.

Kako je šef kosovske pregovaračke delegacije ovog vikenda Besnik Bisljimi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio, nalepnice će se primenjivati i za tablice srpskih gradova na Kosovu, jer su one za njih nelegalne, te da će one u upotrebi ostati do 21. aprila i to samo na Severu.

Prelaz Jarinje ponovo je otvoren za vozila jutros tačno u 8 sati, a na registarske tablice nalepljene su prve nalepnice, kao što je dogovoreno između delegacija u pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

Prvi automobil koji je prešao prelaz Jarinje iz pravca Srbije i ušao na Kosovo ima registarske oznake Raške.

I na prelazu Merdare jutros od 8 časova počela je primena sporazuma o registarskim tablicama. Prvi automobil koji je iz Kosova ušao u centralnu Srbiju, bio je iz Orahovca, a na registarske tablice su pripadnici MUP Srbije stavili nalepnicu, koja prekriva simbole Kosova.

U isto vreme iz centralne Srbije na Kosovo je ušlo vozilo kruševačkih registarskih oznaka, koje je nalepnicu dobilo od pripadnika kosovske policije.

Na prelazu Merdare nema zadržavanja. Procedura stavljanja nalepnica odvija se relativno brzo.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, vozači ne žele puno da komentarišu sporazum.

Srbi južno od Ibra kažu da je svaki dogovor dobar, ukoliko ne bude zadržavanja na prelazima, vozači kamiona očekuju da neće više čekati i po nekoliko sati na prelazu.

Istovremeno, primena sporazuma iz Brisela počela je i na ostalim prelazima između centralne Srbije i Kosova.

Kao preduslov za sprovođenje sporazuma, takođe kao deo dogovora u Briselu, u subotu su specijalne jedinice kosovske policije napustile prelaze Brnjak i Jarinje, a Srbi sa severa Kosova, koji su skoro dve nedelje bili u protestu, uklonili su barikade sa prelaza.

Euleks je ranije saopštio da je situacija na prelazima stabilna i oni će kontrolisati da li se režim sa nalepnicama primenjuje.

Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, u subotu je završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Druga faze sporazuma, čija primena je počela jutros, podrazumeva izdavanje lepljivih nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju privremene institucije samouprave u Prištini.

Građanima su na svim administrativnim prelazima dostupne nalepnice, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, o čemu mogu očekivati i asistenciju policijskih službenikana samim prelazima.

Iz Kancelarije za KiM ističu da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma. Iz Prištine je saopšteno da imaju 300.000 kompleta nalepnica koje će od danas biti u upotrebi.

Jednostrana odluka Prištine o obaveznoj zameni registarskih tablica, pokrenula je protest Srba koji su od 20. septembra blokirali prelaze Jarinje i Brnjak.

Video: General Franco Federici nadgleda Kosovo iz helikoptera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toplica Milan

    4. oktobar 2021 | 09:53

    Nas poraz nema šta,šiptari su uspeli u nameri da udju u Srbiju sa rks tablicama trenutno to pokrivaju stikerima ali uskoro se i to skida pa zar ne vidite da mic po mic osvajaju južnu Srbiju,stanovi,kuće i pumpe se uveliko kupuju preko naših izdajnika.Bravo Srbi daleko ćemo da doguramo....

  • Luka

    4. oktobar 2021 | 09:06

    Kakva pobeda Srbije… na tvojoj teritoriji ti lepe nalepnice preko grba Republike nezapamcen trijumf drzave Srbije u istoriji. Da nije tuzno bilo bi smesno.

  • Lazar

    4. oktobar 2021 | 09:04

    I onda kažu naša pobeda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA