≫ 

Đurić odbacio optužbe dijaspore zemalja regiona: Cilj Srbije je da sačuva mir i stabilnost

Nema odgovornosti Srbije za političke tenzije i nesporazume u regionu, Srbija danas zaista želi da izađe iz matrice međudržavnih ili međunacionalnih sukoba, to je naš vitalni interes - poručuje Ambasador Srbije u SAD

  • 0
KIM SRBI SASTANAK Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odbacio je u ponedeljak tvrdnje da je Beograd odgovoran za podsticanje tenzija u regionu, reagujući na pismo koje su američkim zvaničnicima uputili udruženja i predstavnici crnogorske, albanske i bosansko-hercegovačke dijaspore u SAD.

- Mislim da nema odgovornosti Srbije za političke tenzije i nesporazume u regionu. Srbija danas zaista želi da izađe iz matrice međudržavnih ili međunacionalnih sukoba. To je naš vitalni interes - rekao je Đurić za "Glas Amerike".

On je istakao da je Srbija ta koja najviše gubi iz takve vrste retorike i te vrste političkih sukoba i sučeljavanja.

- Mi moramo da sačuvamo političku i ukupnu stabilnost u regionu. To je jedan od ključnih imperativa očuvanja našeg ekonomskog oporavka i rasta. A ekonomski oporavak i rast je ključni preduslov za zadržavanje mladih ljudi i uopšte stanovništva u regionu - rekao je Đurić.

Dodao je da se isticanje priče o ideologiji srpskog sveta "pretvorilo u neku vrstu strašila kojim se Srbija želi prikazati kao potencijalni hegemon u regionu", što je, kako je naglasio, potpuno suprotno od svega onoga što Beograd želi da postigne.

Đurić je poručio da ne želi da potcenjuje značaj pisma koje je uputila dijaspora zemalja iz regiona, ali je dodao da je na položaju ambasadora imao veoma prijatnih susreta sa predstavnicima "naših iseljenika koji pripadaju tim nacionalnostima" i da, kako je naveo, ne gledaju svi crno belo.

- Uvek imate ekstremnih udruženja i predstavnika. To nužno ne predstavlja stav većine... Uveren sam u to da nas do kraja godine očekuje još kongresnih pisama sa mnogo većim brojem potpisnika koja će biti usmerena na pozitivne teme iz naših bilateralnih odnosa i generalno vezane za saradnju u regionu i apostrofirati ono što u neposredno prethodnom periodu jesmo i što ćemo postići zajedno - rekao je Đurić.

Džo Bajden, Džozef Bajden Foto: Tanjug/AP

Crnogorske, albanske i bosanske dijaspore u SAD pozvale Bajdena da spreče Srbiju da potkopava mir

Organizacije i predstavnici crnogorske, albanske i bosanske dijaspore u SAD pozvali su čelnike Kongresa i administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da, kako su naveli, odmah preduzmu korake za suzbijanje pokušaja Vlade Srbije da potkopa mir i sigurnost u regionu.

Oni su u otvorenom pismu članovima Odbora Predstavničkog doma SAD za spoljne odnose, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i pomoćniku predsednika za pitanja nacionalne sigurnosti Džejku Salivenu, poručili da je hitno potreban povratak američkog liderstva na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici crnogorske, ali i bosanske i albanske dijaspore u SAD istakli su da se Beogradu mora poslati snažan signal da se više nikada neće dozvoliti da upotreba sile diktira prirodu i pravac politike Zapadnog Balkana.

Lideri albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice kazali su da se tokom septembra ove godine svedočilo nizu alarmantnih eskalirajućih pretnji regionalnoj sigurnosti i stabilnosti od strane vlade Aleksandra Vučića iz Beograda.

Oni su pozvali američke lidere da proširenje NATO na region postave kao prioritet.

- Uključivanje ova dva politička društva u atlanski savez definitivno bi sprečilo pretnju srpske (ili ruske) agresije i konačno omogućila da društveno-ekonomski prioriteti dođu u prvi plan - navodi se u pismu i dodaje da su njihove organizacije preduzele ovaj istorijski zajednički apel jer je pretnja toliko velika da su prepoznali da samo kolektivna akcija može da spreči Vučićev režim da ostvari "najzlokobnije spletke".

- Ukratko, uvereni smo da će se, ako ne dođe do povratka američkog vođstva i primata na Zapadnom Balkanu, vlada Srbije osećati ohrabrenom da dodatno rasplamsa regionalne tenzije s ciljem da nastali haos iskoristi za postizanje svoji geopolitičkih ciljeva upotrebom sile - poručili su predsedavajući dijaspore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA