≫ 

Selaković se sastao sa predstavnicima Bangladeša, Belorusije i Eritreje

Ministar spoljnih poslova danas nastavlja seriju bilateralnih razgovora sa visokim predstavnicima zemalja članica Pokreta nesvrstanih

  • 1
Nikola Selaković sa delegacijama članica Pokreta nesvrstanih Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Belorusije Sergejom Alejnikom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i potencijalima za unapređenje saradnje dve zemlje.

Selaković je konstatovao da se odnosi dve zemlje baziraju na iskrenom tradicionalnom prijateljstvu, kulturnoj, istorijskoj i verskoj bliskosti, te da se bilateralna saradnja uspešno razvija, ali i da postoje brojne oblasti gde nisu iskorišćeni svi potencijali. Kako je naveo, naš interes je održavanje redovnih susreta na visokom i najvišem nivou.

U saopštenju ministarstva navodi se da su Selaković i Alejnik, takođe, dogovorili intenziviranje saradnje dva ministarstva i održavanje političkih konsultacija do kraja godine. Govoreći o privrednoj saradnji, Selaković je konstatovao da ona nije na očekivanom nivou i da bi trebalo da prati odlične političke odnose, kao i da je potreban zajednički angažman kako bi se povećao obim robne razmene.

Selaković je zahvalio Belorusiji na, kako je kazao, čvrstoj i bratskoj podršci i politici nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na protivljenju učlanjenju Prištine u međunarodne organizacije.

Selaković zahvalio Eritreji na podršci po pitanju KiM

Ministar spoljnih poslova sastao se i sa ministrom inostranih poslova Eritreje Osmanom Mohamedom Salehom. On je ocenio da postoji prostor za jačanje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou kroz razmenu poseta, kao i za unapređenje ekonomske saradnje, podsetivši da naredne godine obeležavamo deset godina diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije je naveo je da su trgovina, poljoprivreda, agroindustrija i odbrambena industrija oblasti u kojima postoji prostor za razvoj saradnje, saopštilo je Ministarstvo. Prema njegovim rečima, dve države imaju nedovoljno razvijene pravno-ugovorne temeljne saradnje, i na tome bi trebalo raditi.

Selaković se i Eritreji zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije, kao i na doslednoj podršci našoj državi u međunarodnim organizacijama. Naglasivši potencijal za saradnju u oblasti obrazovanja i kulture, Selaković je pozvao mlade iz Eritreje da iskoriste mogućnost stipendiranog studiranja u našoj zemlji u okviru projekta „Svet u Srbiji“, putem kog će se godišnje školovati hiljadu mladih iz nama prijateljskih zemalja.

Prijateljstvo Srbije i Bangladeša datira iz ranih dana Nesvrstanih

Šef diplomatije razgovarao je danas i sa ministrom spoljnih poslova Bangladeša Abdulom Momenom.

U kontekstu održanog skupa povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Selaković je istakao da prijateljstvo naše dve zemlje datira upravo iz ranih dana ovog pokreta, podsetivši na odlične odnose i prijateljstvo Tita i prvog predsednika Bangladeša Rahmana.

Selaković je ocenio da sadašnje odnose naše dve zemlje treba intenzivirati, i naglasio da bi tome naročito doprinele posete na visokom i najvišem nivou. Istakao je da sledeće godine, ponosni na zajedničku istoriju, Srbija i Bangladeš obeležavaju 50 godina diplomatskih odnosa, te da je taj jubilej prilika da se saradnja unapredi zajedničkim aktivnostima u obe zemlje.

Ministar Selaković je preneo spremnost Srbije za unapređenje ekonomske saradnje i povećanje robne razmene, napomenuvši da je potrebno intenzivirati kontakte privrednika dveju zemlja, kako bi se na adekvatan način iskoristili potencijali za ulaganja i poslovne saradnje.

Šef srpske diplomatije informisao je ministra Bangladeša da je Srbija uvećala četiri puta broj stipendija u okviru projekta „Svet u Srbiji“ i da će od naredne godine hiljadu mladih iz brojnih prijateljskih država širom sveta dobiti stipendije za studiranje u Srbiji. Izrazio je nadu da će se i mladi iz Bangladeša u velikom broju odazvati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA