≫ 

Novi austrijski kancelar o regionu: Zapadni Balkan ostaje za nas važna tema

Zvaničan Beč ostaje blizak i pouzdan partner EU, Zapadni Balkan ostaje prioritet austrijske spoljne politike - izjavio je novi austrijski kancelar

  • 1
Balkan mapa Foto: SHutterstock

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg istakao je danas u Briselu, u svojoj prvoj poseti EU od polaganja zakletve, da zvaničan Beč ostaje blizak i pouzdan partner EU i podvukao da Zapadni Balkan ostaje prioritet austrijske spoljne politike.

- Zapadni Balkan ostaje za Austriju važno pitanje, blisko srcu - naglasio je on i dodao da EU može računati na Beč.

Preneo je da je sagovornike - predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i predsednika Saveta EU Šarla Mišela - informisao o aktuelnoj situaciji u Austriji, posle krize u vladi. Ukazao je da u Uniji sa 27 članica uvek postoje promene na vrhu vlade i u vladama.

Ukazao je da su razgovarali o temama kao što su pandemija, rastući cene energenata i migracija.

Aleksander Šalenberg, Alexander Schallenberg, Ministar spoljnih poslova Austrije Foto: Georg HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Osnovna prava, vladavina prava su, podvlači, stvari o kojima nema pregovora. Na pitanje o partnerstvu sa Višegradskom grupom, naglasio je da se u javnosti Austrije vodi veštačka debata.

- To bih shvatio kao politiku susedstva. Austrija nije imala nikada nameru da pristupi, niti je Višegrad grupa htela da je primi - podvukao je on.

Ukazao je da je on, kao šef diplomatije, osnovao format "Centralnih pet", u koji su uključeni Prag, Bratislava, Budimpešta i Ljubljana, te najavio da će kao kancelar nastaviti saradnju u tom okviru.

Austrija, prema njegovim rečima ima poseban zadatak i istorijsko razumevanje za zemlje istoka, i time je most između istoka i zapada.

Takođe je podsetio da je Austrija, pored Nemačke, zemlja EU koja ima najviše suseda - Nemačka devet, Austrija osam.

Po pitanju migracije, naglasio je, da se je stav Austrije jasan i da ostaje nepromenjen.

Istovremeno je Šalenberg i u Briselu nastavio da brani svog prethodnika Sebastijana Kurca, rekavši da veruje da od optužbi vezanih za krivična dela, neće ništa biti potvrđeno.

Video: Silazi sa vlasti, pa uzjahala konja: Merkelova dobila zlatni spomenik koji krije zanimljiv detalj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA