Potvrđeno: Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena

  • 10
Christopher R. Hill, Kristofer Hil Foto: Profimedia/AFP/Robert Atanovski

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je američkog diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, potvrđeno je na sajtu Bele kuće.

Inače, Kristofer Hil je bio je specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država koji je imao jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Hil će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godrfrija karijernog diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Zanimljivo je da je i prva služba Kristofera Hila bila Beograd, a budući da ima 69 godina, i u penziju bi mogao da ode iz našeg glavnog grada.

Novi američki ambasador je odličan poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Prema Hilovoj izjavi iz 2019. godine, Vašington je praktično digao ruke od kosovskog pitanja. Kazao je da "unilateralziam" administracije Donalda Trampa čini da Sjedinjene Države "postanu nevažne tamo gde bi trebalo da budu važne", kao recimo u rešavanju preostalih pitanja na Balkanu.

- Priča o promeni granica je samo "simptom" kosovskog problema. Evropa u ovom pitanju ne može računati na Trampovu administraciju. Žao mi je što 2019. godine i dalje imamo pet članica EU koje još nisu priznale Kosovo. Razumem razloge jer, iskreno, svako ima svoje Kosovo - govorio je on o Kosovu 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA