Brnabić: Dogovor Beograda i Prištine moguć, ali ne bih potpisala nezavisnost KiM

Postoje razni pritisci na Srbiju, ali ne mogu se davati ultimatumi i servirati rešenja - rekla je predsednica Vlade Srbije

  • 27
Ana Brnabić Njujork  Generalna skupština Ujedinjenih nacija UN

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednica Vlade Ana Brnabić veruje da je moguć istorijski dogovor Srba i Albanaca i ističe da su za to potrebni hrabri lideri sa vizijom, poput Aleksandra Vučića, a da ona kao premijerka ne bi potpisala nezavisnost Kosova.

U intervjuu za Večernje novosti, Brmnabić je potvrdila da postoje razni pritisci na Srbiju i ocenila da se Vučiću ne mogu davati ultimatumi i servirati rešenja.

- Njemu i SNS je stalo do Srbije, a ne do pobede na izborima. Pobedu na izborima vidimo kao način da se borimo za Srbiju, a ne kao cilj sam po sebi - rekla je ona.

Da direktno pitanje da li bi potpisala priznavanje nezavisnosti KiM, kratko je odgovorila: "Ne".

Kako je objasnila, u ovoj fazi EU i SAD nisu rekli da nema članstva u EU bez priznavanja Kosova, već da nema članstva bez dugoročnog rešenja za kosovsko pitanje.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže da se zamrznuti konflikt reši, te da je interes naše zemlje mir i stabilnost, kao i pridruživanje EU.

- Nalaženje kompromisa koji bi obezbedio održivi mir i stabilnost i naš evropski put su interes Srbije, jer će nam obezbediti da dalje ekonomski jačamo - rekla je premijerka.

Ona je ocenila da u Prištini nema lidera sa vizijom i hrabrošću.

- Moguće da ćemo zbog toga propustiti istorijsku šansu koja nam se dugo neće ukazati ponovo. Ja se nadam da ipak nećemo - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nexxx

    16. oktobar 2021 | 10:40

    Moze samo svoju ocevinu ili dedovinu da poklanja. Ne samo oma nego bilo ko iz vlasti. Tacka!

  • Car Lazar

    16. oktobar 2021 | 10:20

    Niko u Srbiji nema pravo da potpiše tako nešto, pa makar mi bili poslednja država koja ne priznaje nezavisnost Kosova. ☝

  • паун 54

    16. oktobar 2021 | 10:21

    НЕМА : "НЕ БИХ" . НЕМА ДВОУМЉЕЊА. ОДРЕЧНО РЕЋИ НЕМА НИ ПОМЕНА ОД ПРИЗНАВАЊА И ОДМАХ ПРЕКИНУТИ КОМЕНТАР.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA