≫ 

Izbori na KiM: Srpska lista proglasila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom

*Na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom *Na lokalnim izborima učestvovalo je ukupno 5.364 kandidata *Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava * U 19.00 časova zatvorena su biračka mesta

  • 46
Kosovo izbori Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu/AP/Darko Vojinović

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori na kojima građani biraju gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Srpska lista osvojila 100 odsto, Radojević ubedljivo pobedio

Srpska lista osvojila je 100 odsto glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisjie.

Kandidate su imale i inicijative Srpski opstanak - GISOS i albanska stranka Narodno jedinstvo.

Na izborima za gradonačlenika Severne Mitrovice pobedio je Milan Radojević iz Srpslke liste sa 83,96 odsto osvojenih glasova, dok je drugi Erden Atić iz Narodnog jedinstva.

Rakić proglasio pobedu Srpske liste

Predsednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobedu kandidata Srpske liste u svih deset opština sa srpskom većinom, nakon lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji

Izlaznost skoro 43 osto

Prema podacima Centralne izborne komisije, glasalo je blizu 43 odsto upisanih birača, prenosi Kosovo online.

Predsednik Centralne izborne komisije Krešnik Radonjići izjavio je da je prema službenim rezultatima skoro 43 odsto, odnosno 802.123 glasača, ostvarilo svoje pravo glasa, od 1.885.448 upisanih u birački spisak.

On je ocenio da je proces glasanja prošao mirno i bez nekih nepravilnosti. Glasačka mesta u 38 opština na teritoriji Kosova zatvorena su u 19 časova.

Zatvorena birališta u 19 sati

U 19.00 sati završeni su lokalni izbori na Kosovu i Metohiji.

Prema dostupnim rezultatima izlasnosti građana, najveći odziv zabeležen je u srpskim sredinama.

Glasala i baka stara 109 godina

Jedna starica iz Prizrena iskoristila je pravo glasa, a na biračko mesto došla je u društvu porodice.

Podaci o izlaznosti: 16 sati

Do 16.00 časova na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji glasalo je 26,89 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

U opštini Zvečan do 16.00 sati glasalo je 56,91 odsto ili 3.915 građana, u Severnoj Mitrovici 55,03 odsto, odnosno 9.751 građanin, a u opštini Ranilug 40,68 odsto, ili 1.987 građana, prenosi RTK.

U Partešu je pravo glasa iskoristilo 36,30 odsto, odnosno 1.662 birača, u Klokotu je glasalo 37,50 ili 1.378 građana.

Na Kosovu i Metohiji je do 16.00 sati glasalo ukupno 506. 997 birača.

Najveća izlaznost na lokalnim izborima na Kosovu u srpskim sredinama

Na lokalnim izborima na Kosovu do 15 sati glasalo je skoro 27 posto upisanih birača, a najveća je izlaznost u srpskim sredinama.

U Severnoj Mitrovici do tog vremena je glasao 9.751, odnosno 55,03 odsto birača, dok je u Zubinom Potoku glasalo njih 2.727 ili 44,53 odsto, saopšteno je iz CIK. U Leposaviću je glasalo 4.525 ili 46,38 odsto birača, a u Zvečanu 3.915, odnosno 56,91 odsto.

Izlaznost u Novom Brdu je 46,58 odsto ili 4.363 birača, Štrpcu 41,99 (5.266), Ranilugu 40,68 (1.987), Koloktu 37,50 (1.378), Partešu 36,30 (1.662) i u Gračanici 32,19 odsto ili 6.711 upusanih u birački spisak.

Glasanje, lokalni izbori Kosovo i Metohija Election Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

CIK: Izlaznost na lokalnim izborima na Kosovu do 15 sati oko 27 odsto

Do 15.00 sati na Kosovu i Metohiji glasalo je 26,92 odsto birača, odnosno 475.611 birača, saopšteno je iz CIK-a.

U severnom delu Kosovske Mitrovice do tog vremena je glasao 9.751, odnosno 55,03 odsto birača, a u Zubinom Potoku 2.727 ili 45,84 odsto.

U Zvečanu je glasalo 3.915, odnosno 56,91 procenata, a u Leposaviću 4.525 ili 46,38 odsto birača.

Izlaznost u Gračanici je 32,19 odsto, u Ranilugu 40,34, u Partešu 36,30 posto, Koloktu 37,93, Novom Brdu 46,58 i u Štrpcu 41,85 procenata.

Mandl: Glasanje na KiM se odvija bez problema

Na celoj teritoriji Kosova i Metohije do sada nisu zabeležene bilo kakave veće nepravilnosti u izbornom danu i glasanje se odvija bez problema, izjavio je glavni posmatrač misije EU Lukas Mandl.

Mandl, član Evropskog parlamenta iz Austrije, obišao je birački centar u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Mandl je najavio da će prelimirani izveštaj posmatrača biti objavljen u utorak, dok će kompletan izveštaj sa analizom izbornog procesa biti objavljen u prva tri meseca naredne godine.

Lukas Mandl, lokalni izbori Kosovo i Metohija Foto: Kosovo-online

Mandl kaže da ih prirodno najviše interesuje izborni dan, kao i brojanje glasova, ali da njihova misija posmatra od sredine seprtembra ceo izborni proces na KiM.

Zahvalio je posmatračima, kako iz EU, tako i iz Norveške, Švajcarske i Velike Britanije, kao i domaćim posmatračima.

U opštinama sa srpskom većinom daleko najveća izlaznost

Iako je prema podacima Centralne izborne komisije, ukupna izlaznost do 11 časova manja nego na poslednjim lokalnim, održanim izborima 2017. godine, u srpskim sredinama na Kosovu povećano je interesovanje građana za glasanje, prenosi Ekonomija onlajn.

U Zvečanu je do sada glasalo 29,42 odsto građana ili 2.024 upisana birača, dok je u Severnoj Mitrovici pravo glasa iskoristilo 30,96 odsto ili 5. 486 građanina.

U Leposaviću je do 11 sati na birališta izašlo 20,49 odsto, odnosno 1.696 građanina.

I u srpskim sredinama južno od Ibra primetna je masovnost na biračkim mestima. Tako je u Novom Brdu do sada glasalo 15,74 odsto građana ili 1.474 upisanih birača, u Štrpcu 12,52 odsto, dok je u Gračanici na birališta izašlo 13,11 odsto, odnosno 2.582 građana.

U Partešu je svoje pravo glasa do sada iskoristilo 10,53 odsto ili 482 građana, dok je u Klokotu glasalo 9,22 odsto, odnosno 339 upisanih birača.

Demokratija na delu: U opštinama na severu izlasnost tri puta veća nego na ostatku Kosova

I Demokratije na delu (DiA) navodi da proces glasanja na lokalnim izborima na Kosovu do podneva prati slaba izlaznost birača, sa izuzetkom opština na severu Kosova, gde je prosečna izlaznost tri puta veća u odnosu na druge opštine.

Do sada je, kako ističu, nivo poštovanja antikovid mera na zadovoljavajućem nivou.

Kao nedostatak navode teškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku takođe su izražene na ovim izborima.

Prema rečima DiA danas je na više od jedne trećine biračkih mesta širom Kosova prijavljeno od jedan do 10 slučajeva u kojima građani nisu našli svoje ime na biračkom spisku. Čak i u smislu potpomognutog glasanja, ova pojava se sreće na oko 73 odsto biračkih mesta, ali je broj slučajeva unutar normalnih trendova od jedan do 10.

Do sada su prijavljeni i slučajevi neovlašćene pomoći. Posmatrači nisu prijavili nijedan slučaj pritiska na birače i nisu zabeležili prisustvo visokih političkih zvaničnika na biračkim mestima. Napominju da i današnji proces karakteriše i velika medijska pokrivenost.

Glasanje lokalni izbori Kosovo i Metohija Election Foto: Kosovo-online

Mandl:Izborni proces teče nesmetano

Šef Izborne posmatračke misije Evropske unije Lukas Mandl izjavio je da se izborni proces na Kosovu i Metohiji odvija nesmetano.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što, kako je rekao, evropski blok sa 100 posmatrača može da doprinese tom procesu.

Kako prenose prištinski mediji, iz Ambasade su u vezi sa izbornim procesom saopštili da je izbor gradonačelnika važan i da je stoga važno da građani u što većem broju izađu na izbore.

CIK: Do 11 sati glasalo 8,2 odsto od ukupnog broja upisanih birača

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je do 11 sati na lokalnim izborima glasalo 8,2 odsto upisanih birača.

Predsednik CIK Krešnik Radonjići je na konferenciji za novinare naveo da je do 11 sati na birališta izašlo 152.000 glasača od 1.885.448 građana sa pravom glasa.

Upoređujući izlaznost sa prethodnih izborima, Radonjići je kazao da je na poslednjim lokalnim izborima održanim 11. juna 2017. godine, do istog vremenskog vremena, glasalo 10, 34 odsto ili 195.473 glasača.

CIK - konferencija za novinare-lokalni izbori, lokalni izbori Kosovo i Metohija Foto: Kosovo-online

Prema podacima sa terena izborni proces se odvija regularno i bez problema.

Jevtić: Važno izaći na glasanje, očekujem potvrdu srpskog jedinstva

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić glasao je danas u Štrpcu na lokalnim izborima na kojima, kako kaže, očekuje potvrdu srpskog jedinstva.

Jevtić je naveo da očekuje da lokalni izbori proteknu u najboljem redu kada je reč o zdravlju građana i primeni svih mera u sprečavanju širenja koronavirusa, kao i u bezbednosnom smislu da sve prođe u najboljem redu, bez incidenata.

Naglasio je važnost toga da svaki građanin iskoristi svoje pravo i da glasa.

- Svojim glasom danas glasaju za svoju budućnost, za ono što treba da bude i naš interes kada govorim o narodu kome pripadam, interes srpskog naroda, jedinsvo, bolja budućnost i ono sto nedvosmisleno moram i danas da izrazim, a to je što se politike tiče, nastavak čvrste veze sa državom Srbijom - rekao Jevtić.

Glasala i Osmani, pozvala građane da izađu na birališta

Kosovska predsednica Vjosa Osmani iskoristila je danas svoje biračko pravo na Tehničkom fakultetu u Prištini, gde je glasala za izbor gradonačelnika i novo opštinsko rukovodstvo, prenosi Koha.

Osmani je nakon glasanja pozvala građane da izađu u velikom broju na birališta, istovremeno vodeći računa o antikovid merama koje su na snazi.

Suva Reka: Uhapšena jedna osoba zbog ometanja glasanja

U Suvoj Reci uhapšena je jedna osoba zbog ometanja procesa glasanja, prenosi Koha saopštenje državnog tužioca.

Kako je navedeno, uhapšeni je ometao glasanje remeteći red i mir, a zatim je razbio fluorescentno svetlo kojim se proverava da li je neko već glasao.

Osumnjičenom je određen pritvor.

Povratnici i socijalno ugrožena lica po tradiciji zajedno izašli na glasanje

Povratnici i socijalno ugrožena lica koji žive u kolektivnim zgradama u Lapljem Selu grupno su izašli na glasanje na lokalnim izborima, prenosi Kosovo Onlajn.

Više desetina korisnika socijalnih stanova svoje građansko pravo iskoristili su na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu.

- Kod nas je to postala tradicija da korisnici stanova izlaze svi zajedno na glasanje kako bi nas neko primetio i moram da priznam da smo u tome uspeli - kazao je Igor Jovanović.

Dalibor Kostić nakon lokalnih izbora prvenstveno očekuje mir i stabilnost.

- Da nam bude bolje. Želimo mirnu situciju bez trzavica kao što se dešavalo u Mitrovici”, kazao je Kostić.

Povratnici i socijalno ugrozeni zajedno na glasanje, lokalni izbori Kosovo i Metohija Foto: Kosovo-online

Blagica Trajković od nove vlasti na lokalu očekuje bolje uslove života.

- Život bolji za nas Srbe koji ovde živimo - kratko je kazala Trajković.

Kurti glasao na lokalnim izborima: Blisko ću sarađivati u jačanju opština

Kosovski premijer Aljbin Kurti glasao je na lokalnim izborima i pozvao građane da masovno izađu na birališta, prenosi Reporteri.

Naveo je da će kao premijer blisko sarađivati na jačanju opština.

- Kao premijer, zajedno sa našom vladom, blisko ću sarađivati na jačanju opština. Četiri dobre godine očekuju građane Kosova, u svim opštinama u kojima žive - rekao je Kurti.

Albin Kurti ,Glasanje, lokalni izbori Kosovo i Metohija Election Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

CIK KiM zabrana šefovima OIK izjave za medije

Centralna izborna komisija je zasad nepoznatog razloga zabranila upravnicima biračkih centara da govore za medije, prenosi prištinski portal Kosova Preš.

Navodi se da je sat i po nakon otvaranja biračkih mesta u Gnjilanu, OIK obavestila menadžere da ne komentarišu izborni proces, izjavIla je upravnica biračkog centra u školi „Thimi Mitko“, Sevdije Sadiku.

Predsedavajući OIK u Gnjilanu, Ferid Šabani, potvrdio je da je CIK odlučio da menadžeri ne treba da se oglašavaju za medije, ali je istovremeno naveo da razlog za takvu odluku nije poznat.

Nedeljković: Izborni proces u Zvečanu nesmetano teče

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Zvečan Miloš Nedeljković kaže da je izborni proces jutros nesmetano počeo, uz poštovanje antikovid mera.

Nedeljković je naveo da je još jutros u pet počela distribucija osetljivog materijala po biračkim mestima.

- Presedavajući sa još po jednim članom došli su u prestavništvo OIK u Zvečanu, uzeli su materijale i rasporedili po biračkim mestima - rekao je Nedeljković.

Kaže da su sva biračka mesta bila spremna jutros još u šest sati i da je ceo postupak krenuo nesmetano, uz poštovanje antikovid mera, koje se odnose na nošenje zaštitinih maski I na dezinfekciju ruku.

Miloš Nedeljković,  lokalni izbori Kosovo i Metohija Foto: Kosovo-online

U Klokotu četiri osobe uhapšene zbog sumnje na kupovinu glasova

Zbog sumnje da su počinili nedozvoljene radnje kupovine glasova, četiri osobe iz Klokota uhapšene su kasno sinoć, a po nalogu tužioca određeno im je policijsko zadržavanja u trajanju od 48 sati, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju Kosovske policije, osobe sa inicijalima A.D, M.K, A.T i Dž.B, osumnjičene su da su počinile krivična dela "kršenje slobodnog opredeljenja birača" i "davanje ili primanje mita u u vezi sa glasanjem".

Popović: Samo veliki odziv nam garantuje budućnost u Gračanici

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović glasao je jutros biračnom mestu u OŠ "Kralj Milutin" i tom prilikom pozvao sve meštane da danas izađu u što većem broju na birališta

Popović je istakao da građani samo velikim izlaskom mogu sebi garantovati budućnost.

- Da nastavimo da od Gračanice pravimo jednu udbarnu sredinu, da jednostavno naš narod opstane i ostane na ovim prostorima. Prošli smo toliko iskušenja, toliko smo izazova imali iza nas, tako da su svaki izbori za nas istorisjki. Zato još jedno pozivam sve meštane opštine Gračanica da izađu u što je moguće većem broju - poručio je Popović.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, lokalni izbori Kosovo i Metohija Elections Foto: Kosovo-online

Todić i Simić glasali u Tehničkoj školi u Leposaviću

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, koji je ponovo kandidat za novi mandat, i Slavko Simić iz Srpske liste glasali su danas u Leposaviću na lokalnim izborima.

Todić i Simić glasali su na biračkom mestu u Tehničkoj školi Nikola Tesla.

U opštini Leposavić pravo glasa na lokalnim izborima ima 12.707 biraca, a svoje biračko pravo mogu iskoristiti u okviru 18 biračkih centara na 25 biračkih mesta.

Slavko Simić, Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Stojanović glasao u Gračanici, pozvao građane da izađu na lokalne izbore

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović glasao je na lokalnim izborima na Kosovu na biračkom mestu u Gračanici.

Stojanović je posle glasanja rekao da je najvažnije da što više građana izađe na lokalne izbore i time opredele kako će se u naredne četiri godine upravljati opštinom.

Očekuje da lokalni izbori prođu korektno, bez nepravilnosti.

- To ćemo budno pratiti ceo dan - rekao je Stojanović koji očekuje pobedu jer je, kaže, potrebno da se promeni sistem odlučivanja i da se mnogo bolje upravlja na lokalnom nivou.

Branimir Stojanović, Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Smatra da je potrebno da se odlučivanje vrati građanima, navodeći da “pojedine skirivene i sive eminencije danas, nažalost, odlučuju više nego bilo ko ko ovde živi”.

Poručio je građanima da budu hrabri i da ne popuste pod pritiscima kojih je, kaže, bilo i poslednjih mesec dana, a kojih će biti i danas.

- Neka budu hrabri danas da bi naredne četiri godine imali čemu da se nadaju - rekao je Stojanović i naveo da veruje da građani neće pristati na to da budu ucenjeni i poniženi, već da će se ispraviti i jasno reći kakvu Gračanicu žele u budućnosti.

Osmani: Glasamo za kvalitet života u opštinama u kojima živimo

Predsednica tzv. Кosova Vjosa Osmani kaže da građani u južnoj srpskoj pokrajini danas glasaju za kvalitet svog života u opšinama u kojima žive.

Osmani je u objavi na Fejsbuku izrazila očekivanje da će mnogi građani iskoristiti svoje biračko pravo na lokalnim izborima, uz poštovanje antikovid mera.

- Danas svi glasamo za kvalitet svog života u opšinama u kojima živimo. Bez obzira na to u kojoj opšini glasate, nadam se da ćemo i dalje svedočiti našem demokratskom duhu kroz što veće učestvovanje u pravednom i slobodnom procesu, te poštovanju mera protiv kovida 19 - navela je Osmani.

Haradinaj glasao, pozvao građane da izađu na birališta

Predsednik Alijanse za bućnost Kosova Ramuš Haradinaj glasao je danas na lokalnim izborima na Kosovu.

Haradinaj je rekao da je upravljanje opštinama veoma važno za živote građana.

- Iskoristio sam pravo glasa, glasao sam. Opštinsko upravljanje je veoma važno za vaš život. Odlučite sami, glasajte - rekao je Haradinaj.

Anketa: Šta građani Severne Mitrovice očekuju od lokalnih izbora

Građani Severne Mitrovice veruju da će situacija na Kosovu posle lokalnih izbora biti bolja, ali nemaju preterana očekivanja.

Jedan od onih sa kojima je reporter Kosovo onlajna razgovarao, podsetio je na nedavnu situaciju na severu Kosova i upad specijalnih policijskih snaga Rosu i to u dva navarata za manje od mesec dana.

- Kakva je situacija bila nedavno, čisto sumnjam, ali imam neku veru u budućnost -, rekao je građanin Severne Mitrovice na pitanje šta očekuje od lokalnih izbora.

Njegova sugrađanka kaže da očekuje sve najbolje i da se živi u miru i sreći.

- Ne verujem da će biti sve najbolje, ne verujem ni sama sebi, a kamoli kom drugom, jer imaju cilj da nam naprave haos. Ja sam iz Hrvatske rodom, Hrvatica sam, ali poštujem i ovde zakon -, rekla je ona.

Još jedan od anketiranih iz Severne Mitrovice naglasio je važnost slobode kretanja.

- Jedino rešenje je sloboda kretanja u vezi sa Srbijom. Očekujem da ostvarimo i politički cilj, a to je Zajednica srpskih opština, da možemo da se politički organizujemo i iskažemo svoju volju, želje i potrebe - rekao je on.

protesti Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Dvojica stanovnika Severne Mitrovice su nakon glasanja skinuli stikere sa usta i rekli da su tim činom hteli da ukažu da se srpskom narodu na Kosovu već duže vreme lepe razni stikeri i da su oni svoje danas odlučili da skinu i da ohrabre i druge da to učine

Demokratija na delu: Izborni proces teče dobro, uz antikovid mereIzvor

Nevladina organizacija Demokratija na delu (DiA) objavila je da sa 110 posmatrača prati izborni proces sa na biračkim mestima širom Kosova, prenosi Koha.

Prema podacima DiA, 80 odsto biračkih mesta dostupno je osobama sa fizičkim invaliditetom, a propagandni materijal nije pronađen u krugu od 100 m od mesta na kojima se glasa.

Posmatrači izveštavaju, da je 96 odsto biračkih mesta dezinfikovano pre otvaranja, dok su uputstva o tome kako da se bezbedno glasat, u skladu sa merama protiv koronavirusa, postavljena na 95 odsto biračkih mesta.

S druge strane, poverenici opremljeni ličnom zaštitnom opremom (maskama i sredstvima za dezinfekciju) na više od 95 odsto biračkih mesta, a na polivini biračkih mesta članovi odbora imaju i rukavice.

Bezbednost izbornog procesa garantuje Kosovska policija, koja obezbeđuje ulaz u gotovo sve biračke centre.

Američka ambasada u Prištini poziva na glasanje

Ambasada SAD u Prištini pozvala je građane da izađu na lokalne izbore koji se danas održavaju na Kosovu.

Ambasada SAD u Prištini je u objavi na Fejsbuku navela da da su lokalni lideri bitni, jer njihove odluke utiču na kvalitet života građana.

- Njihove odluke - bilo da su prioriteti školama, radovima na putevima, javnom prevozu, sakupljanju smeća ili drugi projekti - svakodnevno utiču na vaš kvalitet života. Ne propustite priliku da glasate - navela je američka ambasada u Prištini.

Portparol CIK: Svi birački centri na Kosovu otvoreni na vreme, građani da izađu i iskoriste pravo glasa

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je rekao da su svi birački centri na celoj teritoriji Kosova otvoreni na vreme u 7 časova.

Podsetio je da se glasanje u odvija u svih 38 kosovskih opština, u kojima ima 883 biračkih centara, dok je broj biračkih mesta 4.477.

- Obaveštavam vas da su u 7.00 sva biračka mesta otvorena. Broj biračkih centara na kojima je počeo proces glasanja je 883 sa ukupno 2.477 biračkih mesta. Danas se u Republici Kosovo održavaju sedmi po redu lokalni izbori za skupštine opština i peti za gradonačelnike .

Eljezi, između ostalog, poziva sve građane da ostvare svoje pravo glasa.

Valjmir Eljezi, Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

- Prema konačnoj listi koju je overila Centralna izborna komisija, sa pravom glasa je 1.885.448 građana . Centralna izborna komisija poziva sve građane sa pravom glasa da ostvare svoje pravo po ustavu i izlazak. Tokom današnjeg dana, u cilju redovnog informisanja o izlaznosti i napretku izbornog procesa, CIK će održati konferenciju u 11.30; 15.30 i 19.30, dok ćemo vas za petu konferenciju, povodom objavljivanja preliminarnih rezultata, blagovremeno obavestiti - rekao je Eljezi.

Ljiljana Šubarić glasala u OŠ "Knez Lazar" u Gračanici

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Gračanice Ljiljana Šubarić glasala je danas na lokalnim izborima na biračkom mestu Donja Gušterica u Osnovnoj školi “Knez Lazar”. Ona je na biračko mesto došla u pratnji velikog broja građana.

Šubarić je posle glasanja rekla da je danas dan demokratije, dan kada naš građani biraju ne samo svoje predstavnike, nego kako će izgledati njihova budućnost.

- Verujem da će građani odabrati najbolje za sebe i svoje porodice i zato ih pozivam da u što većem broju izađu na biračka mesta i iskoriste svoje biračko pravo jer borba za imnteres naših građana je borba svakog od nas pojedinačno i svako zato treba da bude odgovoran i da svoj doprinos - poručila je Šubarić.

Ljiljana Šubarić, glasanje, Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Glasali Goran Rakić i Igor Simić

Oko osam časova, u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 2 u Severnoj Mitrovici glasali su i funkcioneri Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Aleksandar Spirić.

Oni su do birališta stigli zajedno s kandidatom za gradonačelnika MIlanom Radojevićem i velikim brojem građana.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je građane koji još uvek nisu glasali da u toku dana prošetaju do biračkih centara i daju svoj glas onima za koje veruju da će ih najbolje predstavljati.

Na pitanje šta očekuje od današnjih izbora, Rakić je rekao da je u toku predizborna tišina i da ne želi da svojom izjavom to naruši, ali je dodao da očekuje pobedu.

Severna Mitrovica, glasanje,  Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Radojević glasao u pratnji velikog broja građana i stranačkih kolega

Nešto pre osam časova, u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 2 u Severnoj Mitrovici glasao je i kandidat za gradonačelnika Milan Radojević.

Radojević je do ovog biračkog centra stigao u pratnji predsednika i potpredsednika Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića, kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu i veliki broj građana koji su odlučili da svoje biračko pravo iskoriste već u prvim satima nakon označavanja početka glasanja.

Oni koji su glasali kažu da im je cilj da svojim glasom doprinesu da se u institucijama budu kredibilni predstavnici koji će se boriti za prava i interese srpskog naroda na Kosovu.

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je u kratkoj izjavi za novinare nakon glasanja u Tehničkoj školi da očekuje da Srbi i kroz ove izbore odbrane pravo na slobodu, pravo na svoje pismo, na slobodu govora i kretanja.

Radojević je izrazio očekivanje da će izborni proces proteći u najboljem mogućem redu i da će građani pokazati odgovornost.

kandidat za gradonačelnika Milan Radojević, Severna Mitrovica, glasanje,  Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Interno raseljeni u velikom broju jutros krenuli na Kosovo na glasanje

Interno raseljena lica krenula su jutros u velikom broju iz različitih mesta u Srbiji na glasanje na lokalnim izborima na Kosovu.

U Beogradu sa parkinga kod "Sava Centra" autobusi su krenuli u 7 časova, kao i iz Kragujevca.

Iz Niša, sa platoa kod Tempa polazak je bio u 8 sati.

Pored ovih polazaka autobusom, veliki broj građana se prijavio za odlazak na glasanje na lokalnim izborima sopstvenim prevozom, iz predostrožnosti zbog kovida.

Svi oni su se prijavili da glasaju u sredinama koje su morali da napuste. Ima prijavljenih za glasanje u gotovo svim opštinama, od severa Kosmeta do Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova i Metohije.

Autobusi sa interno raseljenima put KiM su se uputili i iz Jagodine, Keuševca, Kraljeva, Smedereva.

Put se organizuje uz poštovanje epidemioloških mera, a svi koji putuju poseduju ili dokaz o vakcinaciji ili PCR test.

Glasanje počelo na vreme i u Gračanici na svih 30 biračkih mesta

I u srpskim sredinama južno od Ibra jutros je počelo glasanje na lokalnim izborima, za gradonačelnike i opštinske parlamente.

Sve protiče bez problema u Gračanici u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta.

Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Pravo glasa ima 20.671 birač.

Prvi glasač Dobrivoje Cvejić kazao je za Kosovo onlajn da glas daje mladima kako bi ovde opstali, jer to je najvažnije.

Dimitrijević: Sva biračka mesta otvorena na vreme 

Predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević rekao je u obraćanju medijima da su sva biračka mesta u sedam biračkih centara otvorena na vreme.

Dimitrijević je istakao da za sada glasanje protiče bez ikakvih problema. On je dodao da svoje biračko pravo mogu da iskoriste svi punoletni građani koji su upisani u birački spisak, a koji imaju kosovska lična dokumenta, čak i ako im je istekao rok važenja do šest meseci, zbog poznatog problema oko izdavanja kosovskih dokumenata

Otvorena birališta u Severnoj Mitrovici

U sedam časova u severnom delu Kosovske Mitrovice otvorena su sva 23 biračka mesta na lokalnim izborima na KiM, a glasanje će biti zavrseno u 19 časova, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Interno raseljena lica krenula  na glasanje na Kosovo Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici, u neposrednoj blizini spomenika Knezu Lazaru, okupio se od ranih jutarnjih sati veći broj građana odlučnih da iskoriste svoje biračko pravo i izaberu predstavnike koji će ih dostojanstveno predstavljati.

Posle svih dešavanja prethodnih dana građani severa Kosova u srpskim sredinama odlučni su da izađu na glasanje u velikom broju i iskažu svoju političku volju.

Ova 23 biračka mesta nalaze se u okviru sedam biračkih centara - OŠ "Sveti Sava" (10), Srednja tehnička škola "Mihailo Petrović Alas" (6), Medicinska škola sa domom učenika (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala (2) i istureno odeljenje OŠ "Sveti Sava" u Suvom Dolu (1).

Pravo glasa ima 17.721 građanin severnog dela Kosovske Mitrovice.

Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Na izborima u ovom gradu nadmeću se tri politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Srpski opstanak" i Građanska inicijativa "Mitrovica" - više albanskih stranaka.

Učestvuje i Srpska lista

Na današnjim lokalnim izborima učestvuje i Srpska lista čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo juče zajednički u konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je Milan Rakić.

Kosovo i Metohija, Srpska lista Foto: Tanjug/Rade Prelić

U deset srpskih opština na KiM ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, do kojih su 18 kandidati srpskih lista, a osam su predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista ima kandidate za gradonačelnike u 11 opština - svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok četiri kandidata imaju građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Takođe, četiri kandidata nastupaju samostalno na izborima.

Interno raseljena lica sa KiM idu na glasanje

Interno raseljena lica sa KiM koja žive u centralnoj Srbiji, organizovano će otići na glasanje na lokalnim izborima u južnoj pokrajini.

Autobusi će krenuti iz Beograda, Niša i Kragujevca, a pored ovih polazaka autobusom, veliki broj građana se prijavio za odlazak na glasanje na lokalnim izborima sopstvenim prevozom, iz predostrožnosti zbog kovida

Svi oni su se prijavili da glasaju u sredinama koje su morali da napuste. Ima prijavljenih za glasanje u gotovo svim opštinama, od severa Kosmeta do Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova i Metohije. Autobusi sa interno raseljenima put KiM će se uputili i iz Jagodine, Kruševca, Kraljeva, Smedereva...

Put se organizuje uz poštovanje epidemioloških mera, a svi koji putuju poseduju ili dokaz o vakcinaciji ili PCR test.

CIK verifikovala 89 političkih subjekata koji učestvuju na izborima

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Izbori na Kosovu, KIM Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prema podacima CIK-a pravo glasa ima 1.885.448 građana, a biće otvoreno 883 biračkih centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština, navodi Kosovo onlajn.

Lokalne izbore na KiM nadgledaće 3.352 policajaca i 80 tužilaca.

Članovi biračkih odbora i posmatrači izbora trba da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na virus korona.

Video: Srbi masovno izlaze na izbore na severu KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    17. oktobar 2021 | 21:19

    Svi koji ste izašli na tkz.izbore priznajete automatski nezavisnost Kosova,sramota ,čim ulazite u skupštinu to je priznanje,ljudi osvestite se prodani ste

  • mihailovic

    17. oktobar 2021 | 08:54

    Ustav Srbije NEDOZVOLJAVA Nato EU vojnu okupaciju pod maskom "UN mirovna misija" 1999-2021+ Ustav Srbije NEDOZVOLJAVA sve institucije i politicke aktivnosti na Nato EU okupiranom delu Srbije Kosovo i Metohija de je vise od 400.000 nealbanskog stanovnistva proterano. Vi koji glasate u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji saucesnici ste u stvaranju albanske drzave na tlu juzne Srbije Kosovo i Metohije. Ti koji su vas savetovali da ucestvujete na nelegalnim izborima na Kosovu i Metohiji u uslovima Nato EU vojne okupacije krse Ustav Srbijer .

  • милорад

    17. oktobar 2021 | 20:30

    E srbijo dokle si stigla izbori u srce srbije koje vode siptari Lazar se okreće u grobu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA