KFOR se povlači sa severa Kosova i Metohije

Istekle su dve nedelje od dolaska KFOR-a predviđenog sporazumom iz Brisela o upotrebi registarskih tablica

  • 6
Kosovo granica Jarinje KFOR ROSU policija Foto: ATA Images

Trupe Kfora trebalo bi danas da se povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak, jer ističu dve nedelje od njihovog dolaska predviđenog sporazumom iz Brisela o upotrebi registarskih tablica, prenosi Ekonomija onlajn.

Tim sporazumom je uspostavljen režim nalepnica za registarske tablice.

Kfor je pre dve nedelje rasporedio svoje snage na Jarinju i Brnjaku kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja.

Pre dolaska Kfora sa prelaza su se 2. oktobra povukle specijalne policijske jedinice Rosu i barikade koje su postavili Srbi nezadovoljni dolaskom Rosu i odlukom Prištine o reciprocitetu za srpske registarske tablice.

Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mera, počela je primena režima nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i njom će predsedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rešenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimija

    17. oktobar 2021 | 14:32

    A sada je red da se vrate srpske snage na KiM,takav je potpisan dogovor još 1999 godine

  • Johan

    17. oktobar 2021 | 14:39

    KFOR se povlači a uskoro Rosu ponovo dolazi da provocira.Šiptari su čini mi se skovali plan da isprovociraju Srbiju kako bi ušla na KiM i vojno "okupirala" sever do Ibra.Žrtvovali bi Severni deo jer nisu u mogućnosti išta da kontrolišu i rado bi taj deo aminovali jer bi se tu naša vojska ukopala i ostala.Oni bi za uzvrat tražili da se južni mnogo veći deo pripoji Albaniji i po njihovom "mirna Bačka"Ali ništa od toga jer bilo ko od Srba ako bi pristao na tako nešto bio bi proglašen za izdajicu i jedini mogući scenario je stacioniranje naše vojske na srpsko-albanskoj granici.

  • Ivana

    17. oktobar 2021 | 21:45

    Bolje sa celog štaćena oni na našoj zemlji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA