Drecun: Nećemo odustati od zahteva da se formira Zajednica srpskih opština

Na lokalnim izborima ispoljeno je gotovo puno jedinstvo srpskog naroda i rešenost da se suprotstavi Prištini, jednostranim potezima, nasilju i etnički motivisanim napadima - izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM

  • 3
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je srpski narod na Kosovu i Metohiji shvatio ozbiljnost situacije i namere Prištine i masovnim izlaskom na lokalne izbore na KiM pokazao da će se boriti za svoj opstanak i da će tu borbu voditi u koordinaciji sa Beogradom.

Drecun je za RTS rekao da je na jučerašnjim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji ispoljeno gotovo puno jedinstvo srpskog naroda i rešenost da se suprotstavi Prištini, jednostranim potezima, nasilju i etnički motivisanim napadima.

Naglasio je da su opštine veoma važne za život ljudi, jer se preko njih uređuje ono što građanima svakodnevno treba.

- Preko opština se ostvaruje i pomoć države Srbije srpskom narodu i nećemo odustati od zahteva da se formira Zajednica srpskih opština. Bitno je da Srpska lista, kao što je i uradila, zadrži vlast u svim opštinama koje su predviđene da budu u sastavu ZSO - objasnio je Drecun.

On je ocenio da je velikom izlaznošću sa severa KiM poslata veoma jasna poruka Aljbinu Kurtiju da su to srpske opštine u kojima, kako kaže, "nema ni D od lažne države Kosovo".

- Te opštine na severu su veoma važne i kao logistička podrška suprotstavljanju jednostranim akcijama Prištine. Kada sve rezultate sagledate, vidite da su izbori bili itekako značajni i da je pobeda Srpske liste nešto što obećava da će srpski narod uspeti da opstane - istakao je Drecun.

Dodao je da ga zabrinjavaju podaci koji govore da je Priština pojačala policijski i obaveštajni rad na severu Kosova i Metohije, sa ciljem da registruju nosioce minulih protesta, kada su mnogi Srbi ranjeni, s namerom da krenu u njihovo hapšenje.

- Moguće je da imaju obaveštajnu podršku pripadnika Kfora jer oni su na severu, kako kažu, inteligentno prisutni, što znači da imaju formiran obaveštajni bataljon u kojem se nalazi tridesetak obaveštajnih oficira Velike Britanije i oni svakako prikupljaju te informacije i opravdana je sumnja da mogu da ih podele sa Prištinom - rekao je Drecun.

Upozorio je da bi došlo do nove destabilizacije na Kosovu i Metohiji ako bi se Priština odlučila na novi korak - hapšenje učesnika protesta.

- Mislim da je Kurtiju ovo veoma jasna poruka od Srba, posebno na severu, da ne pokušava nikakve akcije jer će se suočiti sa veoma snažnim otporom srpskog naroda - naglasio je Drecun.

On smatra da je "Samoopredeljenje" premijera privremenih institucija samouprave u prištini Aljbina Kurtija doživelo debakl na izborima, iako će možda u drugom krugu njegovi kandidati uspeti da dođu na vlast u većem broju opština nego do sada.

- U prvom krugu su mu Albanci jasno poručili da ništa nije uradio od onoga što je obećavao i da mu nije prošla priča sa namernim povećavanjem tenzija prema srpskom narodu - smatra Drecun.

On je ocenio da Kurti incidentima pokušava da pokaže da ima političku kontrolu na severu KiM i da može da upadne kad god hoće, sa kojim god snagama hoće i da radi šta god hoće.

Prema rečima Drecuna, Kurti tako onemogućava nastavak dijaloga i postizanje bilo kakvog napretka. Drecun takođe smatra da su te aktivnosti usaglašene sa nekim vodećim zapadnim državama.

Drecun je ocenio da SAD imenovanjem Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji pokazuju da pridaju veći značaj Zapadnom Balkanu nego što se to do sada tumačilo i da će ambasada SAD u Beogradu biti regionalni centar za ključna pitanja.

Izrazio je zabrinutost što je Hil naslednik, kako je rekao, "buldožer diplomatije" Ričarda Holbruka, koja ne pokazuje mnogo tolerancije za interese Srbije.

- Posebno zabrinjava, a svakako je povezano sa američkom politikom i politikom nekih drugih zapadnih zemalja, izjava Edija Rame koji je prvi put rekao da želi ujedinjenje Kosova i Albanije. Neko ga je ohrabrio i neki razvoj događaja ohrabruje Albance da idu na dalje zaoštravanje situacije - istakao je Drecun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrad

    18. oktobar 2021 | 09:15

    Brisati Vuka Brankovića iz narodnog predanja. Ima zaslužnijih kandidata.

  • zoran

    18. oktobar 2021 | 19:33

    Šiptari to neće prihvatiti...i šta onda pametnjakoviću?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA