≫ 

Petković: Uprkos tome što su ispucali 60 bojevih metaka na nas, srpski narod je kaznio suludu politiku Kurtija

- I pored svih pritisaka srpski narod je još jednom pokazao da slogom i jedinstvom mogu da učine sve - poručio je Petković.

  • 1

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas u Vladi Srbije  istorijsku i odlučnu pobedu Srpske liste ali i Srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

- Ovom pobedom smo zadržali svih 10 srpskih opština i zalog za formiranje Zajednice srpskih opština. Ubedljiva pobeda Srpske liste na lokalnim izborima na KIM pokazala je koliko je važno da srpski narod bude jedinstven, koliko veruje Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i kakav je naš odnos prema Beriselskom sporazumu, odnosno formiranju ZSO - izjavio je Petković.

Kako je bila snažna i ubedljiva pobeda Liste, Petković upozorava da svi trebaju da znaju da će takav biti snažan odgovor i srpskog naroda i Srpske liste ako se ne formira ZSO.

- Ukoliko se u novembru to pitanje ne pokrene biće snažan i ubedljiv odgovor. Srbi će izaći iz svoih institucija na severu pokrajine - rekao je Petković na konferenciji za medije u Vladi Srbije, dodavši da je izlaznost u srpskim sredinama bila veća nego pre četiri godine što, kako je rekao, pokazuje da srpski narod veruje Srbiji i njenom predsedniku.

On je dodao i da bi rezultate izbora trebalo da analiziraju u međunarodnoj zajednici, posebno oni koji su podržavali premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija u, kako je rekao, akciji terora nad Srbima na severu i koji su govorili kako je to bila sjajna i divna akcija.

Pobeda je, podsetio Petković, održana u najtežoj situaciji do sada, podsećajući na ponašanje ROSU na administrativnom prelazu Jarinje i Brnjak, a dva dana pred izbore upucali Srećka Sofronijevića i ispucali preko 60 bojevih metaka na srpski narod.

-I pored svih prtisaka srpski narod je još jednom pokazao da slogom i jedinstvom mogu da učine sve - poručio je Petković.

Petković je potom izneo rezultate izbora.

Petar Petković Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kandidati Srpske liste su pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom

Na Kosovu i Metohiji je posle jučerašnjih lokalnih izbora 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će građani 21 opštine gradonačelnike birati u drugom krugu lokalnih izbora.

Kako je saopštio Petković, kandidati Srpske liste su pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom.

Samoopredeljenje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije uspelo da pobedi ni u jednoj opštini u prvom krugu.

Objavljeni rezultati prema kojima su u prvom krugu pobedili kandidati: Dečane (Alijansa za budućnost Kosova), Južna Mitrovica (Demokratska partija Kosova), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (Demokratski savez Kosova), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (Demokratski savez Kosova), Štrpce (Srpska lista), Suva Reka (Alijansa za budućnost Kosova), Uroševac (Demokratska partija Kosova), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Ðenaral Janković (Demokratska partija Kosova), Gračanica (Srpska lista), Ranilug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista), Severna Mitrovica (Srpska lista), Srbica (Demokratska partija Kosova).

U drugom krugu gradonačelnici će biti izabrani u svim većim opštinama, osim u južnom delu Mitrovice i Peći, odnosno posle drugog kruga znaće se gradonačelnici Prištine, Ðakovice, Orahovca, Gnjilana, Dragaša, Kline, Kamenice, Podujeva, Prizrena, Vitine, Vučitrna, Mališeva, Junika, Mamuša, Glogovca, Klokota, Istoka, Štimlja, Obilića, Kosova Polja i Kačanika.

Petar Petković Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Ni Albanci više neće propagadnu Aljbina Kurtija"

- Pored ovog stanja u srpskim sredinama i pobede kandidata Srpske liste na KiM na ovim izborima Kurti je doživeo debakl. Nije dobio nijednu opštinu u prvom krugu iako je sve vreme poslednjih meseci širio priču da će pobediti u svim opštinama. Ni Prština, ni u Prizren, ni Južna Mitrovica, ni Gnjilanje. U Južnoj Mitrovici je potučen za 20 posto razlike. Jasno je da ta nasilna i agresivna politika Kurtija je doživela debakl, a s ozbirom da je reč o Južnoj Mitrovici, to je veoma simbolično - istakao je Petković.

Petković je  potom prikazao razliku između glasova koje je Aljbin Kurti pobrao na februarskim izborima i juče, iz čega je evidentno da je njegova popularnost i u albanskim sredinama pala za više od 30 odsto.

- Narod na KiM, ne samo kada govorimo o srpskim sredinama, nego i sami Albanci neće više nikakvu propagadnu koju nudi Aljbin Kurti. Neće nasilje, neće teror. Kurtijevi nisu imali sa čime da izađu pred građane koji hoće privredu, vakcine, ekonomiju. A Kurti ništa nije od toga ponudio svojim građanima i zato je upadao na Sever KiM pod izgovorom samo da bi probao da popravi rejting, jer smo svi već znali da je ozbiljno ugrožena njegova popularnost i da ga ni njegovi neće - izjavio je Petković i dodao da je "ovo pobeda Srpskog naroda i Srpske liste ali i mudre politike predsednika  Vučića".

Na pitanje šta može da se očekuje od Kurtija sada kada je potpuno poražen, Petković nije siguran i kaže da od njega može da se očekuje sve.

- On će sada verovatno da se pozabavi sopstvenim jadom i svojom partijom. Zato se i zatvorio u svoj izborni štab i ne daje izjave, jer nema šta da kaže. Njegova politika je jedan naduvani balon i ništa više. Ali balon koji može da pukne i naudi mnogima, jer je on čovek koji kada ne može da ostvari svoje ciljeve, kreće da ih ostvari nasilno - zaključio je Petković i dodao, odgovarajući na pitanja novinara, da su sve albanske opcije iste i ujedinjene kada treba da se napadne srpski narod, odnosno da srpska strana nema nijednu partiju koju preferira za saradnju i pregovore.

Video: Albanci rafalnom paljbom pucaju na Srbe: Okupljeni beže u zaklone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA