Radojević: Masovni izlazak Srba na KiM podsticaj za ZSO

Ako izostane napredak u pregovorima o ZSO, dovodi se u pitanje učešće Srba u kosovskim institucijama - najavljuje pobednik Srpske liste za gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mitrovice

  • 0
kandidat za gradonačelnika Milan Radojević, Severna Mitrovica, glasanje,  Lokalni izbori na Kosovu Foto: Kosovo-online

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mitrovice, Milan Radojević, rekao je danas da će masovni izlazak Srba na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji pružiti legitimitet pregovaračkom timu i predsedniku Srbije da se izbore sa osnivanjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

Radojević, koji je pobedio u toj opštini, poručio je da se dovodi u pitanje učešće Srba u kosovskim institucijama, ako ne bude napretka u pregovorima o ZSO.

U suprotnom, dodao je Radojević za TV Prva, Srbi su samo tu da bi međunarodna zajednica pokazala kako je tzv. Kosovo multietnička država.

Radojević je naveo da su uz sve incidente za vreme jednomesečne kampanje ogromna izlaznost i rezultati lokalnih izbora na zadovoljavajućem nivou.

Radojević je istakao da je bilo jako teško fokusirati se na izbore kada je 20. septembra došlo do upada specijalnih jedinica na sever Kosova, a već 13. oktobra još jedan napad u kome je ranjen Srećko Sofronijević.

- Saradnja sa centralnom institucijom u Prištini, da budem iskren, maltene i ne postoji. Njihove akcije su pokazale kakve su njihove namere prema Srbima na KiM - rekao je Radojević.

On je rekao da je situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas mirna, stabilna, ali da postoji zebnja građana zbog iščekivanja novih poteza vlasti iz Prištine.

- (Aljbin) Kurti je izgubio na ovim lokalnim izborima, nije osvojio nijednu opštinu. To je težak udarac za njega i njegovu stranku, što se po nekoj stalnoj praksi oslikava udarcem na Srbe - naveo je Radojević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA