≫ 

Orban i Vučić poručuju sa Horgoša: Srbi i Mađari će imati dovoljno gasa za stanovništvo i privredu

Mi smo ovde na šengenskoj granici, ali spoljna granica EU bi trebalo da bude dalje na jugu, a građani Srbije bi trebalo slobodno da putuju - poručio je premijer Mađarske prilikom otvaranja radova na obnovi železničke linije Beograd-Budimpešta.

  • 3
Orban  Vučić  Horgoš Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban složili su se prilikom otvaranja radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) u Horgošu obnova železničke linije stare 150 godina, u stvari postavljanje kamena temeljca, simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, odnosno Mađara i Srba koji grade zajedničku budućnost.

- Srbima poručujem, slušao sam Orbana i slušao ljude iz Mađarske vlade koji su imali više hrabrosti i više želje da učine nešto dobro za Srbiju, nego što su to imali neki od naših predstavnika, bili su uz Srbiju punim srcem od Berlina do Pariza. Zajednički smo rešili pitanje gasa, Srbi i Mađari znaju da će imati dovoljno gasa za stanovništvo i privredu, mi to sami ne bi mogli da izguramo, a kada vidim da oni to mogu, onda je i mene baš briga za te pritiske - izjavio je predsednik Srbije nakon što je podsetio na mađarsku poslovicu da onaj ko se usudi taj i pobeđuje i da je to karakteristika svega što je Orban uradio u odnosima sa Srbijom, napravio uslove za potpuno nove odnose u kojoj Srbi veruju da će jača Srbija značiti i snažnu Mađarsku i obrnuto.

Premijer Mađarske izjavio je da bi građani Srbije trebalo bez pasoša da prelaze preko Horgoša u Evropu.

- Mi smo ovde na šengenskoj granici, ali spoljna granica EU bi trebalo da bude dalje na jugu, a građani Srbije bi trebalo slobodno da putuju. Srbija je spremna za EU, Srbija je kapija balkana. Postavlja se pitanje da li će Srbija imati kome da se pridruži - upitao se Viktor Orban i poručio da su Srbija i Mađarska zajedno jače i da trebaju da učvrste još više svoje odnose i naglasio stav da strane sile su nama ovde samo donosile nemire i rat, sve što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikta i unazađivanja oba naroda.

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) počeli su danas u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Početku radova prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, vođvođanski premijre Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara.

Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    18. oktobar 2021 | 23:09

    Dobri odnosi Vučića i Orbana doprinose da se raznim projektima ta saradnja pospešuje i osnažuje.

  • Dragan

    19. oktobar 2021 | 02:44

    Ovaj pružni pravac doživeće potpunu renesansu kada se pravac od Subotice produži ka Baji a i dalje.

  • Mire

    18. oktobar 2021 | 18:34

    Oko 5 hiljada ljudi je bilo na skupu ! Imali korone ili ne ? .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA