≫ 

Izbornom panelu za žalbe podneto 46 prigovora zbog nepravilnosti tokom izbornog procesa na KiM

Žalbe, koje će biti razmotrene u zakonskom roku od 72 sata, podneli pojedinci, politički subjekti, kandidati za članove skupština opština

  • 0
lokalni izbori Kosovo i Metohija Elections Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U roku od 24 sata od zatvaranja birališta na nedeljnim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, Izbornom panelu za žalbe i predstavke podneto je 46 žalbi zbog nepravilnosti koje su uočene tokom izbornog procesa, prenosi Kosovo pres.

Iz IPŽP su istakli da su žalbe podneli pojedinci, politički subjekti, kandidati za članove skupština opština i dodali da će one biti razmotrene u zakonskom roku od 72 sata.

- Izborni Panel za žalbe i predstavke, od 19 časova 17.10.2021, do 19 časova 18.10.2021, u periodu od 24 sata od zatvaranja biračkih centara, primilo je 46 žalbi, sa navodima da je bilo nepravilnosti na dan izbora. Žalbe su podneli pojedinci, politički subjekti, kandidati za odbornike u skupštinama opština, o čemu će IPŽP razmotriti i odlučiti u zakonskom roku od 72 sata - navodi se u obaveštenju.

Žalbe se odnose na prekidanje izborne tišine, pozive na glasanje putem SMS -a, putem društvenih mreža, distribuciju video zapisa i fotografija sa izbornim sadržajem....

Prema  rezultatima Centralne izborne komisije, 21 opština na Kosovu moraće da održi drugi krug lokalnih izbora da bi izabrale gradonačelnike i to kroz četiri sedmice, odnosno 14. novembra, prenosi Reporteri.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova, plus jedan glas od ukupnog broja važećih glasova, CIK mora organizovati drugi krug izbora među dva kandidata koji su osvojili najviše glasova i to četiri sedmice od dana održavanja prvog kruga.

Lokalni izbori na Kosovu održani su u nedelju, a od ukupno 38 opština u kojima su održani, 17 opština je izabralo gradonačelnike za naredni mandat, u prvom krugu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA