≫ 

EK preporučila otvaranje dva klastera: Brzina pregovora Srbije o članstvu u EU zavisi od odnosa sa Prištinom

Evropska komisija će u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje klastera 3 ( Konkurentnost i rast) i 4 ( Zelena agenda i održiva povezanost)

  • 4
Evropska komisija Brisel Evropska komisija Brisel / Foto: Shutterstock

Evropska Komisija u Izveštaju o Srbiji, koji će predstaviti u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa EU merilima posebno u oblasti politike oprezivanja i energetike. Komisija će u okviru godišnjeg Izveštaja preporučiti i otvaranje klastera 3 ( Konkurentnost i rast) i 4 ( Zelena agenda i održiva povezanost), saznaje Tanjug u Briselu.

- Evropska komisija je preporucila da su ispunjena prelazna merila za ove klastere i da bi oni trebalo da budu otvoreni - stoji u tekstu Izveštaja o Srbiji u koji je Tanjug imao uvid.

Evropska komisija u svom najnovijem Izveštaju o situaciji u Srbiji za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine konstatuje ”ograničen napredak” u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medija.

U tekstu Izveštaja, Srbija se poziva da obezbedi odgovarajuću zakonsku zaštitu od potencijalnog političkog uticaja na sudstvo, da radi na novoj Strategiji za borbu protiv korupcije i dostavi ”uverljive rezultate” u oblasti efikasne istrage, procesuiranja i presuda za ozbiljne slučajeve organizovanog kriminala.

Za razliku od proslogodišnjeg izveštaja, poslednja ocena EK jeste da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla ”ograničeni napredak”, a da se dalje mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora.

- Verbalni napade na novinare od strane visokopozicioniranih zvaničnika su nastavljeni dok slučajevi pretnji i naslja ostaju zabrinajvajući - stoji u tekstu.

Izveštaj EK i ove godine daje pozitivne ocene kada je reč o ekonomskim pokazateljima u Srbiji uz konstataciju da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživela tek ”blagi pad” od 1 % u 2020. godini, a da je negativan uticaj krize ublažen ”jakim privrednim rastom u vremenu pre pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim merama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje”.

EK ponovo naglašava da ce brizna pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

U tom kontekstu, Srbija se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih do sada postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog prvnoobavezujuceg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

- Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU - navodi se u izveštaju Komisije.

Dodaje se i da je Srbija ostala posvecena bilateralnim odnosima sa drugim zemljma iz regiona, ali i da su ”odnosi sa Crnom Gorom bili obeležneni tenzijama”.

Izveštaj Komisije konstatuje i da je usklađenost Srbije sa odlukama EU porasla sa 56 na 61 procenat, ali i ocenjuje da je u mnogim potezima Srbija” išla kontra” EU odlukama.

Srbija je ponovo pohvaljenja zbog učešća u EU bezbednosnim misijama i operacijama, a posebno za svoj ”značajan doprinos” upravljanju migracionim tokovima i efikasnoj primeni stretegija zajedničkog urpvaljanja granicama.

Izveštaj ponavlja i poziv srpskim vlastima da budu ”proaktivnije i objektivnije” kada je reč o narativu o EU koja je ”najveći politički i ekonomski partner Srbije”.

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji bi zvanično trebalo da bude usvojen i predstavljen danas u Strazburu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA