≫ 

Premijerka Srbije o izveštaju Evropske komisije: Najbolji koji smo imali do sada

Brnabić i Žofre su se sastali u Pres sali Vlade Srbije

  • 27
Ana Brnabić Njujork  Generalna skupština Ujedinjenih nacija UN

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žofreom koji joj je predao godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU. Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je rekla premijerka Srbije, izveštaj je kompleksan i pokriva sve segmente našeg političkog i društvenog života.

- Ovo je daleko najbolji izveštaj o napretku koji smo imali. U nekim aspektima sam očekivala još povoljniji izveštaj. Konstatovan je napredak u skoro svim oblastima. Konstatovan je napredak u svim političkim kriterijumima i u oblasti vladavine prava. Evropska komisija je sama konstatovala da je Vlada Srbije dala prioritet reformama. Ovo je snažna politička poruka našoj zemlji. Narodna skupština je značajno umanjila primenu hitnih procedura, praktično smo potpuno ukinuli. Dva predloga zakona smop usvojili na Vladi i prosledili skupštini, ali ne po hitnoj proceduri. Pohvaljeno je što smo napravili novo ministarstvo, za ljudska i manjinska prava. U izveštaju je prepoznato da je u pravosuđu nastavljeno sa smanjivanjem broja predmeta i da već petu godinu zaredom pravosuđe rešava više predmeta nego što primi, to polako rešavamo i držaćemo fokus na tome - navela je Brnabić.

Kako kaže, Vlada Srbije će u narednih 10 dana uputiti izveštaj GREKO-u, Antikorupcijskom telu Saveta Evrope o svemu što smo uradili.

- Prvi put od 2016. da u oblasti slobode govora spominjemo reč napredak, to je velika stvar za sve nas. Pozivam sva medijska udruženja koja su napustila radnu grupu da se vrate, ali je značajno da nastvimo da "guramo" zajedno u ovom smislu. Privreda i ekonomija očekivano jako dobar izveštaj. Kostatuje se da je privreda Srbije zabeležila samo blagi pad, stabilnost bankarskog sektora, snažan rast kreditiranja, da je tržište rada zabeležilo dalje smanjenje nezaposlenosti. Dobro smo radili, imamo dobre rezultate. Želim da zahvalim svima u Srbiji koji su na ovome radili. Već ćemo u četvrtak imati sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU - napomenula je Brnabić.

Prema rečima Emanuela Žofrea, ovaj izveštaj izrađuje komisija i to je iskrena procena stanja koj ese bazir ana činjenicama prikupljenim od Vlade Srbije, naš esopstvene procene i organizacija civilnog društva.

- Važno je svima predstaviti izveštaj. On se objavljuje posle samita na Brdu kod Kranja. Srbija je prihvatila novu metodologiju. Izveštaj beleži i povećan broj reformi koje je srpska vlada postigla u prethodnom periodu, kao što je ustavna reforma, revizija kodeksa ponašanja Narodne skupštine... Imamo mere za zaštitu novinara, nešto je urađeno, još treba da se uradi po pitanju bezbednosti novinara. Ovo su najskoriji napori koji treba da se pojačaju. Važno je istaći podršku EU cilju i ambiciji Srbije da otvori dva klastera, 3 i 4. Nastavak reformi je zaista važan. Voleli bismo da vidimo u Skupštini smanjenje zapaljivog jezika. Može mnogo više toga da se uradi. Imamo reformu javne uprave. Moramo da vidimo napredak u borbi protiv organizovanog kriminala. Postoji nova strategija o ratnim zločinima, da Srbija ubrza tempo kojim se realizuju istrage. Srbija je umereno pripremljena i razvija funkcionalnu tržišnu ekonomiju. EU će nastaviti da podržava Srbiju ka evropskom putu. Već smo obezbedili oko 200 miliona bespovratne pomoći, a imamo i značajne zajmove - rekao je Žofre.

Kako je navela Jadranka Joksimović, ovo je jedan od boljih izveštaja koje smo u poslednjih nekoliko godina imali.

- Izveštaj pruža uvid u opšti utisak o tome kako zemlja, sa koliko posvećenosti, motivisanosti sprovodi reforme. Taj utisak može biti ocenjen kao dobar utisak.  Kao zemlja, vlada i građani prihvatili smo da usred igre prihvatimo nova pravila igre. Ovo je proces koji traje, ali napredak je evidentiran u svim oblastima. To su važne stvari, nisu male stvari. Što se tiče klastera, sva poglavlja su sada grupisana u šest klastera. Sve smo uradili za dva klastera to jest 12 poglavlja. U okviru klastera 1, u poglavljima 23 i 24 u vladavini prava konstatovan je napredak u svim oblastima. Napredak je negde veći, negde manji, ali je svakako evidentiran kao napredak - navela je Joksimović.

Izveštaj je deo godišnjeg paketa proširenja koji je u Strazburu, pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, predstavio evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Varheji je rekao da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržao ambiciju Srbije da što pre moguće otvori i druge klastere. On je istakao da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.

Varheji je naglasio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu. Naveo je da Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina.

Neverovatan iskorak je što konačno imamo ograničeni napredak, rekla je Brnabić govoreći o oblasti slobode izražavanja. Prema rečima Joksimović, zapaljiv govor potiče od svih političkih aktera.

- Ovaj izveštaj je moitivacija da radimo i više. Da li će biti otvoreni klasteri zavisi od država članica. Svaki mesec mi šaljemo izveštaj i Evropskoj komisiji i članicama o sferi vladavine prava - smatra Brnabić.

Video: Vučić: Misle da je strpljenje Srba bezgranično! Setio sam se patrijarha Irineja Na silu može sve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile M

    19. oktobar 2021 | 19:35

    Daj bre ne lazite više

  • nikolas

    19. oktobar 2021 | 19:18

    I STA NAM TO ZNACI KAD PROSIRENJA EU NECE BITI A O TOME CE SE EVENTUALNO RASPRAVLJATI 2030 GODINE !!! EU FANATICI NE SMARAJTE NAS VISE -ZNAMO DA NAS BRISEL NECE !!!!!!

  • Acs

    19. oktobar 2021 | 19:29

    Naravno,napredak u cenama i najmanjim platama..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA