≫ 

Šalenberg: Zapadni Balkan je unutrašnjost Evropske Unije, a ne dvorište iza kuće

Ne postoji alternativa punopravnom članstvu Zapadnog Balkana u EU, a Uniji bi trebalo jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces, već prepoznatljive jasne linije cilja - izjavio je novi austrijski kancelar

  • 0
Aleksander Šalenberg, Alexander Schallenberg, Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg / FOTO: Georg HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Ne postoji alternativa članstvu Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, uveren je novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, a po pitanju nedavnih incidenata na KiM, kaže da se mora sprečiti dalja eskalacija i nada se da će se sada, posle lokalnih izbora, vratiti nešto više mira.

U izjavi za Tanjug, Šalenberg je ukazao da je Zapadni Balkan region u neposrednom susedstvu Austrije, koja je sa ovim regionom tesno povezana ljudima, ekonomski, politički i kulturno, zbog čega je njegova poruka svim zemljama Zapadnog Balkana jasna - budućnost im je u EU.

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakva alternativa punopravnom članstvu Zapadnog Balkana u EU, a Uniji bi, u sopstvenom interesu, trebalo isto jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces, već moraju biti prepoznatljive jasne linije cilja.

- Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već je unutrašnjost Evrope. Nema nijednog regiona koji je evropskiji, i okružen je EU. Sve što se događa na Zapadnom Balkanu ima neposredne posledice po nas - rekao je Šalenberg. Kancelar Austrije ukazao je i da je potrebno konačno više tempa u pristupanju Zapadnog Balkana, jer se, primećuje, radi o obezbeđivanju tog regiona Evrope.

Podseća i da je na prošlom Samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, iskazana jasna privrženost svih članica EU evropskom perspektivi Zapadnog Balkana.

- Ako ne uspemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske da se šire. Ne smemo, kao EU, ostaviti vakum u tom regionu - upozorava Šalenberg.

Na pitanje da li će kao kancelar pokušati da podstakne širenje EU, i koje inicijative planira, odgovara da će se svakako intenzivno zalagati za napredak u pristupnim pregovorima, te da je Austrija u stalnom kontaktu sa Briselom, evropskim partnerima i državama Zapadnog Balkana.

- Države regiona mogu i dalje da računaju na našu punu podršku, posebno kod potrebnih reformi - dodaje austrijski kancelar.

Na pitanje koliko i na koji način EU može da doprinese deeskalaciji tenzija između Prištine i Beograda, koje su posebno zabeležene u poslednje vreme, Šalenberg kaže da se ponovo pokazalo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

- Ono što treba je izgradnja poverenja. Za to je neophodna potpuna primena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posledice po ceo region. To ne može biti u ničijem interesu - istakao je Šalenberg.

On je naveo i da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak radi s punim zalaganjem i uživa punu podršku Beča.

- Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i svi mi smo u kontaktu sa vlastima Prištine. Usaglašeni smo sa SAD. Važno je da sprečimo dalju eskalaciju. Nadam se, takođe, da će se nakon lokalnih izbora na Kosovu vratiti nešto više mira - poručio je Šalenberg.

Video: Susret lidera zapadnog Balkana u Briselu: Pre večere Borelj učio da na srpskom kaže: Dobro veče!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA