Borelj i Blinken izdali zvanično saopštenje o situaciji na KiM: Pozvali na spuštanje tenzija

Naglašavamo važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova - stoji u zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU i državnog sekretara SAD

  • 3
Kosovo i Metohija, Priština Foto: Leonhard Niederwimmer / Pixabay

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvali su, u zajedničkoj izjavi, na "održivo spuštanje tenzija" na Kosovu i Metohiji, prenosi Tanjug.

Takođe, kako se u izjavi navodi, pozdavljaju "borbu Kosova protiv korupcije i kriminala", ali i osuđuju "nasilje nad civilima, novinarima i policijom".

- Nakon poslednjih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo - navodi se u pisanom saopštenju dva zvaničnika.

Nakon prošlonedeljnog sastanka u Vašingtonu, Borelj i Blinken su danas u zajedničkom pisanom saopštenju pozvali na nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

- Naglašavamo važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova - stoji u saopštenju.

Šef diplomatije EU i američki državi sekretar dodaju da su se tokom sastanka u Vašingtonu usaglasili da dodatno ojčaju zajednički angažman EU i SAD na Zapadnom Balkanu, a u "cilju podrške napretku regiona na evropskom putu".

- Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, što je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada EU - navode Borelj i Blinken.

Oni zaključuju da će bliža integracija Zapadnog Bakana poboljšati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu.

Borelj i Blinken pozivaju i na otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom "bez odlaganja".

U saopštenju se daje i "čvrsta podrška” EU i SAD teritorijalnom integritetu BiH i naglašava "ozbiljna zabrinutost zbog sve veće retorike podela u BiH".

- Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme - navode Borelj i Blinken.

Visoki zvaničnici EU i SAD pozivaju i sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije zemlje i njenig građana i da postignu "reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    20. oktobar 2021 | 14:59

    nema sta da se normalizuje juzna Srbija CELA Kosovo i Metohija je neotudjivi deo teritorije Srbije i obaveza vlade Srbije da radi ksko je Ustav Srbije obavezuje da uspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet nad celim Kodovo i Metohijom uz pomoc ODKB koji bi u UN na zahtev Srbije zamenio KFOR.Radite kako vas Ustav Srbije obavezujeCelovita Srbija sa celim Kodovo i Metohijom je bitnija nego clanstvo u EU i okrnjene Srbije .

  • Дража

    20. oktobar 2021 | 14:25

    Опет позвали на спуштање тензија?! 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA