≫ 

Pre tačno 85 godina održana prva sednica u zgradi Narodne skupštine

Zgrada je završena i osveštana 18. oktobra 1936. godine, a prvo zasedanje u novom zdanju tada Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije održano je 20. oktobra iste godine

  • 0
Stara fotografija Narodne Skupštine Foto: Wikimedia

Na današnji dan pre tačno 85 godina održana je prva sednica u zgradi Narodne skupštine, a događaji koji su se odvijali tokom godina pod krovom ovog zdanja, govore o državnom kontinuitetu, istorijskim zaslugama, ali i zabludama kroz koje su prolazili Srbija i srpski narod.

Zgrada je osvećena 18. oktobra pre 85 godina, a u skupštinskoj arhiva, uz brojna druga istorijska dokumenta, čuva se i govor tadašnjeg predsednika Narodne skupštine Stevan Ćirića.

- Mi smo danas zgradu osvetili, ali po onoj narodnoj - Pomozi se sam i pomoći će ti Bog, pravi božiji blagoslov izliće se na nju kada je sva braća svojom slogom posvete - rekao je Ćirić koji je svoje izlaganje završio sa - živela složna Jugoslavija.

Izgradnja doma Narodne skupštine kao reprezentativnog zdanja za potrebe Kraljevine Srbije počela je 27. avgusta 1907. godine, kada je kralj Petar Prvi Karađorđević položio kamen temeljac u prisustvu najuglednijih zvanica.

Zgrada je završena i osveštana 18. oktobra 1936. godine, a prvo zasedanje u novom zdanju tada Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije održano je 20. oktobra iste godine.

Prvi predsednik skupštine opisan je u tadašnjem časopisu Jugoslovenski dnevnik kao čovek veoma aktivan i revnosan u vršenju svojih dužnosti na svim poljima, a u prvom redu na političkom polju.

On je u svom govoru podsetio na tok izgradnje skupštinskog zdanja, govorio je o ratovima koji su zadesili srpski narod, a koji je imao duhovnu veličinu da preživi strahote Albanije, Vida i Kajmakčalana.

Smatrao je da je upravo duhovna veličina kapital koji je sprski deo našeg naroda u zajedničku kuću uneo i da se o Srbima ne sudi drugačije, ako bi ko hteo ,nego po cestitosti i poštenju kojom se jedan narod i po cenu svoje egzistencije bori za svoje ideale.

Narodna skupština je tu zasedala tri godine, do 26. avgusta 1939. godine kada je raspuštena ukazom kraljevskih namesnika.

Na početku Drugog svetskog rata u zgradi je bilo sedište nemačkog okupacionog vojno - upravnog komandanta u Srbiji.

Kada je Srbija 5. juna 2006. godine ponovo postala samostalna država skupštinsko zdanje na Trgu Nikole Pašića postalo je Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA