Borelj: EU da ispuni svoje obaveze, partneri sa Zapadnog Balkana da sprovedu reforme

Proces proširenja mora da zadrži verodostojnost kroz novu metodologiju pristupanja, koja će staviti jači fokus na temeljne reforme, kao što su vladavina prava, osnovne slobode, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija - mišljenje je šefa diplomatije EU

  • 1

Šef diplomatije Evropske unije Đuzep Borelj, povodom Paketa proširenja koji je Evropska komisija juče predstavila, pozvao je partnere sa Zapadnog Balkana na ”reforme i pomirenje”, a EU na ”ispunjavanje svojih obaveza”, prenosi Tanjug.

- Vreme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope - poručuje Borelj.

Borelj je, u saopštenju Evropske komisije, naglasio da proces proširenja mora da zadrži svoju verodostojnost uz ocenu da se to može postići primenom nove metodologije pristupanja.

- Ona stavlja jači fokus na temeljne reforme, kao što su vladavina prava, osnovne slobode, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija. Naši partneri treba da rade na njima kako u interesu svojih građana tako i radi napretka na putu ka EU. Oni moraju i da ostave po strani svoje razlike. A na strani EU, moramo ispuniti svoje obaveze - zaključuje Borelj.

Iz Evropske komisijie poručuju da je politika proširenja ”geostrateško ulaganje u mir, stabilnost, bezbednost i ekonomski rast na našem evropskom kontinentu”.

Navodi se da je proces pristupanja ”zasnovan na zaslugama", a da se zemljama iz tog procesa kroz usvojene izveštaje daje ”činjenična i poštena” porocena kao i jasna mapa puta za ubrzanje i produbljivanje reformi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA