≫ 

Pregovori u Briselu: Sastanak glavnih pregovarača u drugoj polovini novembra, danas se sastaje Radna grupa

Trenutno neće biti sastanka na visokom nivou između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, a naredna runda pregovora Beograda i Prištine je u drugoj polovini novembra, tačan datum još nije poznat - preneo je Besnik Bisljimi

  • 0
Aleksandar Vučić Brisel

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Potpredsednik tzv. Vlade Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da će se naredna runda pregovora između Srbije i Kosova na nivou glavnih pregovarača održati u drugoj polovini novembra u Briselu, prenosi Koha.

Bisljimi je rekao da trenutno neće biti sastanka na visokom nivou između premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Tačan datum sledećeg sastanka nije poznat. Sastanak pregovarača biće u drugoj polovini novembra. Dakle, ne može biti sastanka između šefova država. Ohrabruje me što Izveštaj o napretku navodi da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa. Ovo će biti obaveza, a ne za parcijalna i segmentirana pitanja - rekao je Bisljimi.

Prvi sastanak Radne grupe oko registarskih tablica danas u Briselu

 

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan danas u Briselu. Kako je za Tanjug naveo portparol EU Peter Stano "cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje”.

On je naveo da će se Radna rupa, sastavljena od eksperata EU, Beograda i Prištine, sastajati redovno, kako je i dogovoreno sporazumom od 30. septembra.

Tim sporazumom prekinuta je kriza na prelazima između centralne Srbije i Kosova i vraćena sloboda kretanja, uz početak korišćenja nalepnica za registrske tablice. Tada je dogovoreno i da se formira Radna grupa koja bi u narednih šest meseci trebalo da dođe do dogovora oko trajnog rešenja za pitanje primene odnosno priznavanja registarskih tablica između Beograda i Prištine.

Nalazi Radne grupe trebalo bi da budu razmotreni na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou. U Briselu napominju da će se sastanci iz okvira dijaloga Beograda i Prištine, na nivou glavnih pregovarača i lidera, odvijati nezavisno od rada Radne grupe.

Video: Požar u toranju Svetskog trgovinskog centra u Briselu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA