≫ 

Potpredsednik Skupštine Srbije sa potpredsednicom Bundestaga: Priština sabotira dijalog

Srbija uspeva da održi nivo podrške građana evropskim integracijama, iako je to izuzetno teško, u uslovima stalne sabotaže dijaloga od strane Prištine i odsustva realizacije garancija EU - istakao je Orlić

  • 0
Narodna Skupstina Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić preneo je potpredsednici Bundestaga Klaudiji Rot da se Srbija u teškim uslovima bori da dijalog sa Prištinom opstane, dok ga duga strana sabotira i još nije ispunila svoju najvažniju obavezu predviđenu Briselskim sporazumom iz 2013. godine - da formira Zajednicu srpskih opština, preneo je Tanjug.

Rot boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje je razgovarala sa Orlićem i predsednicom Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesnom Marković.

- Srbija je posvećena dijalogu koji se vodi na najvišem političkom nivou, jer ga predvodi lično predsednik Vučić, što pokazuje važnost koju pridajemo dijalogu - naglasio je Orlić.

Ukazao je da je neophodno da se promeni odnos Prištine, navodeći da je u prethodnom periodu ponovo došlo do ozbiljne eskalacije nasilja prema srpskoj zajednici na Kosovu, a koje je vođeno upravo iz Prištine.

U svemu tome, kako je istakao Orlić, važna je i uloga Evropske unije koja je ne samo medijator već i garant Briselskog sporazuma.

- I u tim okolnostima, Srbija uspeva da održi nivo podrške građana evropskim integracijama, iako je to izuzetno teško, u uslovima stalne sabotaže dijaloga od strane Prištine i odsustva realizacije garancija EU - naveo je Orlić.

Rot je ocenila da je bitno što je u Izveštaju Evropske komisije konstatovan napredak Srbije i izrazila nadu da će biti otvoren pregovarački klaster koji se tiče zaštite životne sredine, jer bi se time otvorile nove mogućnosti za bilateralnu saradnju Srbije i Nemačke.

Orlić je rekao da je izveštaj o napretku Srbije za 2020. godinu zadovoljavajući i dodao da je EU konstatovala napredak Srbije i izrazila spremnost za otvaranje dva nova klastera, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

- To je rezultat našeg dobro obavljenog posla i Srbija je pripremljena za nove pregovaračke klastere - naveo je Orlić.

Naglasio je da su za Srbiju veoma važni odnosi sa Nemačkom, da je višestruko povećan nivo investicija koje dolaze iz te zemlje, kao i da više od 70.000 naših građana radi u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Potpredsednica Bundestaga upoznala je sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom u Nemačkoj, nakon održanih parlamentarnih izbora. Navela je da se narednoj nedelji očekuje formiranje parlamenta i izbor predsedništva, kao i da traju pregovori o formiranju Vlade. Istakla je da je parlament središte demokratije i da zato stranke treba da izlaze na izbore, umesto da ih bojkotuju.

Posebno je naglasila da će tokom boravka u Srbiji posetiti Kragujevac, kako bi se lično poklonila senima nevinih žrtava, streljanih 1941. godine.

Vesna Marković je ukazala na važnost međuparlamentarne saradnje, ističući izuzetno dobru saradnju koja je ostvarena između poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta.

- Poslanička grupa prijateljstva sa Nemačkom u svom članstvu ima sto narodnih poslanika - ukazala je ona i navela da je to najveći broj do sada i da to govori o značaju koji narodni poslanici pridaju saradnji sa Nemačkom, koja je ključna zemlja EU.

Video: Pogledajte tuču dvojice Srba u Prištini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA